Sháníte kabát z osmdesátých let, staré hračky nebo knížky? Zajděte na bleší trh

12. říjen 2018

Osahané použité staré věci mají příběh. To říkají všichni, kteří chodí na bleší trhy. Na stolech tam tak často leží rezavé krabičky od čaje, nahřívací žehličky, ale i knihy nebo oblečení.

V Polné na Jihlavsku mají bleší trh dvakrát do roka vždy na začátku května a října.

„Po bleších trzích jezdím už od revoluce,“ říká Martin Král z Dobronína, který v sále polenského zámku obsadil svým zbožím dobré čtyři stoly. „Je to posbíraný od známých. Ruší domácnost, stěhují se, něco jim zbyde, tak to donesou,“ vysvětluje s tím, že věci pak prodává nebo vyměňuje. Peníze prý většinou končí v nádrži auta. „Je to zábava,“ dodává.

Z podobného důvodu jsou na bleším trhu i ostatní prodejci. Často se zbavují svých nepotřebných věcí, které je jim líto vyhodit. A očividně je i hodně těch, které mají takové opotřebované věci rádi. „Ulovila jsem maxihrnek na pořádný kafe,“ směje se žena v pomalu se posunujícím davu.

Polenské bleší trhy už několik let pořádá agentura Kašpaři. „Vzniklo to jednoduše. Doma jsme měli spoustu věcí, a není nic jednoduššího, než si udělat akci sám,“ říká Jakub Skočdopole. Bleší trh začínal v malém předsálí, dnes už je do posledního místečka zaplněný celý hlavní sál. „Stolů je přes sto, kdyby byly další, prodaly by se,“ říká organizátor a ukazuje do tržního mumraje. I když je to bleší trh, přece jen tu nějaká pravidla musí být

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.