Seniorky si na pelhřimovském ledě při bruslení nerušeně popovídají a bývalí hokejisté procvičí střelbu na branku

1. březen 2023

Na rybnících už v posledních letech moc bruslit nejde, a při hodinách pro veřejnost je na zimních stadionech plno. Pro seniory, kteří si chtějí v klidu kroužit, a třeba i popovídat, to určitě není. I proto je na pelhřimovském zimním stadionu dva dny v týdnu vyhrazená hodina právě pro ně.

"Ten požadavek jsme dostali od samotných seniorů," říká jednatel Pelhřimovské sportovní společnosti Martin Mareš. Klasické hodiny pro veřejnost jsou totiž hojně využívané a na ledě se setkávají bruslaři všech věkových kategorií. Pro lidi vyššího věku už to často není bezpečné a cítí se nejistě. Do seniorských hodin chodí bruslit lidé přibližně od padesáti pěti let.

Ve svých vyhrazených hodinách si senioři dokonce mohou zahrát hokej

Ve svých vyhrazených hodinách si senioři dokonce mohou zahrát hokej. Na asi třetině ledové plochy mají připravené branky. "Část té bruslící veřejnosti jsou bývalí hokejisté," dodává jednatel. "Hrával jsem kdysi závodně krajský přebor. To už je dvacet let," říká šestasedmdesátiletý muž s hokejkou v ruce. "Dneska jsem byl u doktora, ujistili mě, že jsem zdravej. Tak jsem tady," říká s úsměvem další hokejista.

Zbytek ledu zabraly ženy, které krouží po obvodu. "Kdysi jsem chodívala na veřejné bruslení, ale chodí hodně lidí, včetně dětí. Už se necítím bezpečně," vysvětluje jedna z nich, proč chodí v hodinách vyhrazených pro seniory. "Kamarádka mi o tom řekla. Zasmějeme se, poznáme nový lidi. Po deseti letech jsem se odvážila stoupnout na led," přidávají se další bruslařky.

Spustit audio

Související