Se seniory cvičí, s dětmi zpívá a tvoří. Jako dobrovolnice se nezastaví

Až někdy potkáte skupinu seniorů, kteří si rázují s hůlkami přes Havlíčkův Brod, povede je téměř určitě Jaroslava Kabelková. Žena, která ani v důchodu neodpočívá.

I proto se paní Kabelková, která mimo to cvičí, zpívá, vyrábí a pracuje s dětmi, ocitla na seznamu lidí nominovaných na Skutek roku v anketě, kterou vyhlašuje každý rok kraj Vysočina.

„Chodíme jednou týdně s hůlkami, dělala jsem kurz, abych jim mohla ukázat, jak chodit, aby jim to něco dalo,“ vypráví o svých aktivitách paní Jaroslava. „Když není pěkné počasí, tak hrajeme šipky nebo se na hřiště chodí hrát pétanque. Ve čtvrtek zase cvičíme na Senior pointu, to se sejde až dvaatřicet účastníků a máme tam tři nebo čtyři muže. Je to zdravotní cvičení. A v domově pro seniory v Reynkově jsem zahájila zdravotní cvičení na židlích.“ Cvičí i se zájemci v místě svého bydliště, dalším seniorům v Husově ulici chodí číst, stejně jako do Alzheimer centra, kde také pomáhá se zahradou.

Na kole po Česku

Paní Kabelková chodí číst i do školky jako čtecí babička, dále dochází do senior pointu vést dílničku se seniory a další zase do krajské knihovny na Duhové hrátky.

Když je sbírka potravin, stojí v supermarketu, účastní se Knycké pětihodinovky, akce, jejíž výtěžek putuje na nemocné s cystickou fibrózou, a cokoli dalšího je potřeba, se dozví z centra dobrovolníků Fokus Chotěboř a Havlíčkův Brod.

Přitom je v důchodu a mohla by odpočívat. „Ale já odpočívám,“ směje se. „Všechno to zvládám. S manželem jezdíme hodně na kole o víkendech, cestujeme po České republice.“

Psychiatrická nemocnice

Jaroslava Kabelková vystudovala na zdravotní sestru, později si dodělala pedagogické vzdělání, takže mohla na zdravotní škole učit.

Před důchodem ještě nastoupila na dětské oddělení psychiatrické nemocnice a na tuto práci vzpomíná ráda. „Ty děti jsou úžasné, s nimi se toho dá hodně dělat a musí se jim pořád něco nabízet, něco nového. Hodně jsme vyráběli a chodili ven. Nikdy jsem s nimi neměla problémy, protože když vidí, že je člověk fyzicky zdatný a dělá s nimi všechno, bylo to v pohodě.“

Spustit audio