Schody na půdu v rodném domě Jana Kubiše vydaly poklad

3. červen 2014

V Dolních Vilémovicích na Třebíčsku se 24. června 1913 narodil Jan Kubiš. Je to ten člověk, který 27. května 1942 hodil granát na auto říšského protektora Reinharda Heydricha. Dům v Dolních Vilémovicích dostala od rodiny obec. Dnes je opravený a každý se může přijet podívat, jak skromně Kubišovi žili.

Oprava rodného domu Jana Kubiše nebyla jednoduchá. Své o tom ví starostka Dolních Vilémovic Jitka Boučková. Díky jejímu zápalu je muzeum otevřené. „Jezdili za mnou výsadkáři z Brna, kteří říkali, že by ten domek chtěl opravit. Tehdy byl ještě domek v soukromých rukou. Nakonec to dopadlo a ten projekt mě absolutně strhnul,“ popisuje začátky Jitka Boučková. „Vyhlásili jsme veřejnou sbírku a měla obrovský ohlas. Za tři roky jsme vybrali dva miliony korun a to už byla částka, která nám pomohla tu rekonstrukci nastartovat. A ještě stále není hotovo,“ doplňuje starostka.

Na rekonstrukci domu pracovali mladí lidé z Vilémovic a spousta dalších dobrovolníků: „Odpracovali tisíce hodin. Byli to také vojáci aktivních záloh z Jihlavy nebo lidé z vojenských historických sdružení,“ vzpomíná Jitka Boučková. Sama starostka přiložila ruku k dílu a nejen přímo na stavbě. „Tolik jídla jsem ještě nenavařila, co tady pro ty brigádníky,“ směje se.

Rekonstrukce domu také odhalila několik pokladů. Dnes je v kuchyni opravená pec, ve které si místní pečou chleba. Největší poklad skrýval pod schody na půdu. „Ve směsi prach a zrní tam byly jen tak v papírovém sáčku neskutečné věci. Třeba domovský list Jana Kubiše, jeho vysvědčení, milostné dopisy od dívek, korespondence od rodiny, čepicový odznak,“ vyjmenovává Jitka Boučková. Všechny tyto poklady teď návštěvník uvidí ve vitrínách.

Rodný dům Jana Kubiše v Dolních Vilémovicích nemá otevírací dobu. Na cedulce je uvedeno, že má zájemce o prohlídku zazvonit u správce Františka Sýkory, který bydlí hned vedle.

Spustit audio