Sázava je ve Žďáře skrytá, ale díky dětským nápadům by se to mohlo změnit

Děti si často všímají detailů, které dospělé oko nevidí, na místech, kde si děti hrají nebo kde bydlí, ví, co by se mohlo zlepšit.

To si řekli ve sdružení Žijeme Žďárem, a proto už podruhé vyhlašují pro děti ze žďárských škol soutěž, kde mohou zapojit svou fantazii. Letos je tématem řeka Sázava, proto soutěž nazvali Jsme nad Sázavou.

Zelená páteř města

„Máme už delší dobu myšlenku, které říkáme Zelená páteř města, kam patří okolí řeky - břehy, parky a zeleň. Od soutěže očekáváme zvýšení zájmu o řeku, která je v tuto chvíli téměř důmyslně skrytá, nejsou k ní žádné přirozené prostupy, kdy by si člověk smočil nohy nebo něco takového. Chtěli jsme, aby nám děti ukázaly, jak by tyto oblasti měly vypadat z jejich pohledu,“ říká organizátor soutěže Jan Šedo.

Hvězdárna a planetárium

Děti mají svá přání a sny a často také dobré nápady, namalovaly hvězdárnu i planetárium, psí hotel, a spoustu dětských hřišť či herních prvků. Jan Šedo přemýšlí nad věcmi, které inspirovaly je změně veřejného prostoru: „Právě teď se mění Farská humna a já přemýšlím, jestli ta myšlenka okružní cesty s několika přírodními zastaveními, jako je hmyzí hotel, hmatový chodník, rovnovážná stezka a podobně, nevznikla právě díky tady práci patnáctileté Bětky, která ji poslala do minulého ročníku soutěže.“

Jak by se to mohlo stát? Třeba díky tomu, že v komisi, která dětské práce hodnotí, jsou oba městští architekti Žďáru nad Sázavou: „V odborné porotě, která práce hodnotí, jsou lidé, kteří mají vztah k umění, architektuře a samozřejmě ke Žďáru,“ potvrzuje Jan Šedo.

Tentokrát mohou děti ze základních, mateřských a středních škol kromě pastelek a barev vzít do ruky také fotoaparát nebo diktafon a zkusit si i rozhlasový příspěvek. Do soutěže se mohou zapojit ještě do 26. dubna. Nejlepší obrázky budou k vidění na Den Žďáru 8. června a poté na výstavě na Farských humnech.

Spustit audio