Sam je velký pes. Potřebuje pohyb a miluje tatranky

27. září 2016

OBSAHUJE FOTOGALERII! Český rozhlas Region pomáhá psím útulkům na Vysočině s umístěním zvířat do nových rodin. Tentokrát jsme navštívili zařízení ve Žďáře nad Sázavou a představujeme dvouletého křížence labradora a leonbergera Sama.

„Sam je perla našeho útulku, je to kříženec dvou velkých plemen,“ Sama představuje ošetřovatelka Hana Janáčková. Sam nebyl týraný. Do útulku se dostal proto, že jeho mladá majitelka nastoupila na školu a starost o zvíře už nezvládala. Předala ho svým prarodičům, ale tam byl na malém prostoru, bez možnosti pohybu. Právě pohyb je to, co v každém případě potřebuje.

Sam sežere všechno, je nenáročný. Má rád tatranky

Sam je zvíře inteligentní a nenáročné. Nikdo se nemusí bát, že by ho při jeho hmotnosti neuživil. „Vůbec si nevybírá, má rád suché rohlíky, polévku, jakékoli granule, i to, co se nemá, tatranky,“ směje se Hana Janáčková. Pes byl v útulku zpočátku nekultivovaný. „Jako slon v porcelánu, protože nebyl zvyklý“ dodává chovatelka. Po dvou měsících chodí bez problému na vodítku i do města, na venčení si ho půjčují i rodiny s dětmi.

Kříženec labradora a leonbergera je velký a potřebuje pohyb

Zdravotní stav křížence je výborný a má samozřejmě všechna očkování. Hana Janáčková rozhodně nedoporučuje umístění do bytu. „Byl by tam stísněný a než by lidé přišli z práce, byl by byt zdevastovaný. Patří ven,“ říká. Výběh nemusí být velký. Stačí pravidelná každodenní procházka a Sam bude spokojený.

Psa do útulku můžete vrátit

Pokud se někdo Sama rozhodne vzít k sobě, musí v útulku pouze podepsat příslušný formulář, zaplatit symbolický poplatek nebo přinést granule pro ostatní psy. Pokud se se psem nový pán nesžije, může ho do útulku vrátit. Hana Janáčková přiznává, že kontroluje, jak se psům v nových domovech daří a už se stalo, že museli zvíře odebrat i za asistence policie.

Spustit audio