Šachový šampion z Batelova. Talentu si rodiče všimli při člověče, nezlob se a u karet

14. září 2020

Nejnovějším šachovým králem Vysočiny v kategorii do deseti let se stal osmiletý Martin Policar z Batelova.

Nadějný šachista skončil na třetím místě ve společné kategorii včetně dospělých, která se hodnotí bodově podle výkonnosti. Jen chvíli předtím reprezentoval na Mistrovství evropské ligy mládeže, kde ve své věkové kategorii skončil čtvrtý. Z turnajů a zápasů v šachu vozí jednu trofej za druhou.

Doma všechny porážel

Když byl Martin malý, rodiče si všimli, že i když toho moc nenamluví, myslí mu to logicky a hry mu jdou. „Marťa v nějakých čtyřech letech začínal hrát klasicky člověče, nezlob se a všechny přehrál. Tak se zkoušely karty, a také všechny porážel, tak se začalo se šachy. Hrál s dědou, se strýcem, s tátou a celý první rok jenom prohrával, nevyhrál ani jednou. Ale vytrvalost mu zůstala, bavilo ho to pořád. A když jsme viděli, že už doma nemá žádné soupeře, začali jsme dojíždět do Jihlavy do kroužku. Během roku tam taky soupeře přehrál, tak jsme začali objíždět turnaje a díky tomu jsme se dostali do Pelhřimova do kroužku,“ vzpomíná maminka Olga Policarová na Martinovy šachové začátky.

Tréninky s velmistrem

Dnes žije Martinovými šachy celá rodina. Dávno totiž nezůstalo jen u kroužku. „Jeho týden je takový, že má úterý, středa tréninky v Náměšti, ve čtvrtek trénink Pelhřimov, v pátek kroužek v Pelhřimově a víkendy soustředění nebo turnaje,“ vypočítává maminka.

Dvakrát týdně dojíždí Martin s rodiči na dvouhodinové tréninky do Náměště nad Oslavou za velmistrem Petrem Veličkou. „Sedli si oba dva, Martin ho má strašně rád, mají spolu kamarádský vztah a jeden druhému věří,“ chválí trenéra tatínek Karel Policar.

Sourozenci jsou Martinovi největší fanoušci

Trénink doplňují domácí úkoly, což jsou pro šachistu hlavně diagramy, kdy se řeší různé situace na šachovnici. Na to je potřeba klid, ale osmiletý Martin však má dva mladší sourozence.

Co když se v domácím prostředí nemůže soustředit? „Tak na ně zařvu. Matěj poslechne, ale Lucka zlobí dál,“ říká s úsměvem Martin. Jeho sourozenci jsou ale zároveň jeho největším i fanoušky. „Oni ty Marťovy úspěchy, turnaje tak prožívají, že když řeknu Marťa vyhrál, tak jsou doma oslavné tanečky a velká radost,“ uzavírá Olga Policarová.