S tabletem můžu i do postele, smějí se seniorky z Pelhřimova

27. listopad 2017

Nesedět v penzi doma, chodit mezi lidi, povídat si, tvořit nebo se něco naučit – to všechno umožňuje Senior point v Pelhřimově. Funguje zde při neziskové organizaci Hodina H a pro seniory má v nabídce několik aktivit. Každý týden bývají pravidelné schůzky, kde se tančí, učí se anglicky a středy patří práci s tabletem a internetem.

„Náš první úkol bude focení,“ říká hned na úvod hodiny Eva Havlíčková z Hodiny H.

Skupinka seniorek, mezi něž zatím nenašel cestu žádný muž, se dává do práce. Většinou už zkušenosti mají jak z předchozích lekcí v Senior pointu, tak z počítačů či tabletů, které mají doma. Paní Danuše má doma obojí: „Tablet je na focení šikovnější, když něco vyfotím, hned můžu posílat fotky dál a je to jednodušší než fotit na foťák a potom stahovat fotky do počítače.“

Rádio na tabletu? Proč ne?!

Senior point, Pelhřimov

I když má doma počítač, používá raději tablet. „Je takový menší, přenosný, takže s tím můžu jít třeba do vedlejší místnosti nebo do postele,“ směje se. Danuše je z Pelhřimova a do Senior pointu dochází ráda nejen ve středu na angličtinu a práci s tabletem, ale i do klubu Seňoritas, kde dělají všechno možné – tančí, trénují paměť, tvoří adventní výzdobu nebo pořádají přednášky.

Různorodé aktivity sem přilákaly i paní Bohumilu: „Mě sem přivedla Univerzita třetího věku a na to už se pak nabaloval senior klub, tablety, angličtina a další,“ říká, když současně zpracovává dnešní fotografie. Kam je posílá? „Třeba tady kamarádkám, nebo dceři je posílám, a také tomu, koho fotím,“ usmívá se.

Eva Havlíčková potvrzuje, že hodiny práce na tabletu si celá skupina velmi užívá. „Něco se naučí a zjistí, že tablet ani internet nejsou nic vzdáleného, že se není třeba bát. Já si myslím, že pro nás všechny může být o hodně přátelštějsí, když si to tady společně zkusíme,“ zamýšlí se.

Senior point, Pelhřimov

Kromě zpracovávání fotek seniorky společně čtou zprávy, luští internetové křížovky a sudoku, řeší logické testy a často něco vyhledávají. Tuto hodinu se do vyhledávače dostal Český rozhlas Vysočina a jeho stránky – portréty moderátorů, zprávy z Vysočiny, možnost poslat písničku na přání přes tablet, to všechno je zaujalo. A nejvíce fakt, že přes tablet se dá poslouchat živé vysílání českého rozhlasu Vysočina tam, kde je špatný signál.

autor: dak
Spustit audio