S Rakouskem máme společnou historii, jídlo a v češtině tam vysílá i rozhlas

4. červen 2023

Česká republika a Rakousko mají společnou velká část historie a taky jídlo. Ve Vídni žije česká menšina. Našinec se tam cítí jako doma.

Moderátor Českého rozhlasu Vysočina Joža Kolář žije ve Vídni už osm let. „Zavedla mě tam práce v rádiu. Právě před osmi lety vznikalo rádio, které vysílá do supermarketů. A protože se vysílá do Čech, do Maďarska, do Rakouska, do Německa, do Itálie, do Rumunska, tak vlastně je potřeba z každé té národnosti originální jazyk, tak to mě vlastně zavedlo do Vídně,“ vzpomíná.

Ve Vídni jsou i česká média. Například české vysílání veřejnoprávního rozhlasu a televize ORF. „No a pak tam také vychází několik novin,“ vysvětluje Joža Kolář. „A já píšu pro Vídeňské svobodné listy, což jsou noviny, které vychází v češtině každých 14 dní. Nedají se koupit v trafice, protože zas tolik Čechů ve Vídni není. Ty noviny si člověk může předplatit a může si je posílat klidně v Rakousku anebo třeba i po celém světě,“ ukazuje.

Jak se žije české menšině ve Vídni? A co by si člověk při návštěvě Rakouska neměl nechat ujít? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související