Rybníky letos zamrzly jen na pár dní. Hned na ně vyjeli natěšení bruslaři

Letošní zima je trochu podivná. Nemrzne, a kdo chce po roce vytáhnout brusle, musí vzít zavděk zimními stadiony. Na pár dnů se ale přece jen počasí umoudřilo a rybníky stihly zamrznout. Každá jen trochu větší louže ožila bruslaři.

Je začátek února, všední odpoledne a na Veselském rybníku v Novém Veselí na Žďársku bruslí několik dětí. Rybník je to poměrně velký, informační tabule říká, že na délku má dva kilometry. Led se leskne a jedinou nepříjemností je silný mrazivý vítr. Neodradil asi desítku dětí ze školy, která stojí jen pár metrů od rybníka.

„My bydlíme ve vedlejší vesnici, tam chodíme na rybník každý den, tady jsme poprvé," říká Lucka z nedalekého Matějova. Stojí v provizorní hokejové brance a odráží střely svých spolužáků. O pár metrů dál pomáhá tatínek svým dětem obout brusle. „Jsou to prvňáčci, od Ježíška dostali nové brusle, tak je musí vyzkoušet," vysvětluje Milan Havlíček.

Brzy se stmívá a děti odcházejí domů. Lucka ještě prozrazuje, jak si cestu zkrátí: „Pojedu přes rybník na bruslích." Dvoukilometrovou jízdu jí můžeme jen závidět.

Spustit audio