Pstruzi jdou na oranžovou, bílé ryby na růžovou mušku. Obecně prý ale ryby vidí jen odstíny šedé

27. září 2019

Juniorští muškaři z České republiky letos vybojovali na světovém šampionátu na Šumavě prvenství. Členem týmu byl i sedmnáctiletý Antonín Pleskač z Chotěboře.

Sám je mezi jednotlivci na světě sedmý. Co lovení ryb na mušku obnáší? Kromě talentu i velkou znalost zoologie.

„Rybařil jsem ve třech letech, pocházím z rybářské rodiny,“ vzpomíná na své rybářské začátky Antonín Pleskač z Chotěboře. Na rybářském kroužku si ho všiml trenér Jiří Pleskač, a hned v něm viděl velký potenciál. „Když jsme prvně přijeli na závody, chodili se tam na něj chlapi dívat. Uměl perfektně zdolávat ryby, to ho naučil táta,“ říká trenér. Tehdy bylo Tondovi jedenáct let.

Muškař musí znát vodu i chování jednotlivých ryb

Asi by se dalo říct, že muškaření je mezi rybáři královská disciplína. Není to jen sezení u vody a čekání na rybu. Muškař stojí hodiny v proudu řeky, a hází mušku uvázanou na malém háčku na konci speciálního lanka do míst, kde očekává rybu. Předpokladem jsou tedy jak znalosti pohybu a složení vody, tak chování jednotlivých ryb. Cílem závodu je nachytat co největší počet ryb.

Suché mušky jsou vázané z kachního peří z mazových žláz

Antonín Pleskač si mušky váže sám. „Má to být vodní hmyz. Třeba chvostík, jepice,“ vysvětluje Tonda, a otevírá kazetu plnou asi centimetr velkých háčků, na kterých jsou navázané mušky. Takzvané suché mušky jsou uvázané z kachního peří z mazových žláz. „Mám danou nit na speciální věci, které se říká bobina, a tou omotávám ten háček,“ popisuje.

Mušky na pstruhy

I ryby mají své oblíbené barvy. Pstruha chytíte na oranžovou, zelenou a černou

Suché mušky mají barvu přírodního peří, takzvané nymfy, což je v podstatě nedospělý hmyz, jsou barevnější. Ryby ale prý vidí jen odstíny šedi. Přesto rybáři časem přišli na to, že určité ryby si oblíbily určité barvy. „Co se týče pstruhů, ti mají rádi oranžovou barvu, zelenou, černou, ale bílá ryba růžovou, fialovou,“ prozrazuje mladý muškař.