Romské písničky vyprávějí krásné příběhy. Tanečnice z jihlavského Erka jich znají spoustu

Pokud se o někom říká, že má rytmus v krvi, tak jsou to Romové. Dokazují to i děti, které se pravidelně scházejí v jihlavském klubu Erko. Letos už po deváté nacvičují na celorepublikovou taneční soutěž Amen Khelas, kterou od začátku organizuje sociální pracovnice Michaela Makáňová. A co vlastně znamená Amen Khelas? Pojďme tancovat!

Michaela Makáňová pracuje s jihlavskou romskou komunitou už přes deset let a taneční soutěž Amen Khelas je jen jednou z mnoha kulturních akcí, které má na svědomí. „Jsme nízkoprahové zařízení pro děti a mládež při oblastní charitě Jihlava a fungujeme tady pro děti ze sociálně slabých rodin ve věku od šesti do šestadvaceti let,“ říká Michaela Makáňová o klubu Erko, který sídlí v jihlavské Joštově ulici.

Tance si naše děti vymýšlejí samy. My fungujeme jako pomocníci

Právě zpěv a tanec je romským dívkám velmi blízký a brzy si kroužek v Erku oblíbily. „Mají to v krvi a my vlastně fungujeme jako pomocníci, sháníme jim kostýmy a radíme jim, co by v tom tanci mohlo být lepší. Většinou si to ale vymýšlejí naše děti samy,“ říká Michaela Makáňová. Soutěž Amen Khelas proběhne v květnu a dívky se na ni připravují v podstatě celý rok. Taneční pásmo ale Michaela Makáňová sestavuje v podstatě do poslední chvíle. Pořád je co vylepšovat.

Rómské tanečnice, Jihlava

Můžu ukázat, že děti nelítají po městě a nedělají nepořádek

Tanečnice berou inspiraci z videí na internetu, ale i doma u svých rodičů a prarodičů. „Maminka nás to třeba učí, jak to máme tancovat. Taťka mě učí. Říkají, ať to nezkazíme,“ říkají dívky s tím, že všechny rady vyřídí v kroužku. Umí zpívat písničky starodávné, ale i ty nejnovější od interpretů, jakým je například Jan Bendig. Rodiče, ale i učitelky ze škol se pak samozřejmě přijdou na vystoupení podívat. „Můžu ukázat, jak ty naše děti jsou šikovný, že jen nelítají po náměstí a nedělají nepořádek, že dokážou tím tancem vyjádřit emoce,“ říká Michaela Makáňová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.