Rok před osmdesátkou musel Stanislav Chládek přežít na mořském kajaku stejně jako domorodci z Aleutských ostrovů

17. říjen 2016

Když se narodil téměř před osmdesáti lety v Hrotovicích, ještě netušil, že bude jednou ve světě znám jako odborník na domorodé kultury Mayů a méně známých Aleutů, obyvatel Aleutských ostrovů na jižním cípu Aljašky. Nejprve ale Stanislav Chládek vystudoval chemii a díky znalostem svého oboru se v roce 1969 dostal na stáž do Texasu v USA.

Rozhodl se zůstat a pracovat v Americe ve vědeckém výzkumu pro boj s rakovinou. Na přelomu 80. a 90. let objevil krásu jízdy na mořském kajaku a rozhodl se práci opustit a věnovat se pouze cestování.

Pádloval na mnoha atraktivních místech ve světových mořích i oceánech: kolem Irska, v Antarktidě, kolem Velikonočního ostrova i do jeskyní ve střední Americe. K jeho velkým vzorům patřil britský kajakář a výrobce mořských kajaků Frank Goodman, se kterým se pustil na několik výprav. Dalším pak byl americký historik George Dyson. „Ten mi hrozně pomohl. Inicioval moji první výpravu na Aleuty, pořád říkal: ty tam musíš jet, ty to musíš zažít. Básnil o těch kouřících vulkánech, a jeskyních, kam domorodci pohřbívali mumie, i o velkých vlnách a bouřích na moři,“ vzpomíná s úsměvem Stanislav Chládek.

Teprve až na místě při své první výpravě zjistil, že by se rád dozvěděl více o zvyklostech, legendách a životě malého národa, který v dnešní době už téměř vymizel, a začal je po knihovnách studovat do hloubky. Na místě si pak mohl doslova a do písmene vyzkoušet jejich dovednosti na moři. Říká, že takový pohled na život je jiný: „Na rozdíl od archeologů nebo antropologů jsem pádloval v tom samém kajaku jako ti Aleuti po těch bouřlivých mořích. Měl jsem ten samý pocit jako oni, musel jsem přežít s použitím těch samých dovedností na kajaku jako oni.“

Foťák občas skončí pod vodou

Do kokpitu kajaku se na výpravě musí vejít veškeré vybavení, oblečení, ale také fotoaparát, aby se články a publikace daly doprovodit obrázky mořské fauny, počasí, i nálezů v jeskyních. Ne každý fotoaparát se ale z výpravy vrátí: „Některé fotky jsou z podvodního fotoaparátu, ale ty nejsou moc kvalitní. Mobilem to nevyfotíte vůbec, takže mám foťák a teleobjektiv do vodotěsného pytle, ale pak s tím musím na moři manipulovat. Než to vytáhnu, než to našroubuju, zkrátka občas i drahý foťák zničím, že ho upustím do vody. Dva nebo tři mi takhle upadly. Je to trochu riziko a těch fotek není moc,“ přiznává cestovatel.

Po publikaci Rituální jeskyně starých Mayů zúročil Stanislav Chládek své objevy z cest a studia Aleutů v další knize nazvané Po stopách lovců velryb v severním Pacifiku. Letos ji přijel pokřtít do České republiky. Na příští rok plánuje další cestu, další knížku, ale také oslavit svou osmdesátku.

Stanislav Chládek, americký chemik a cestovatel českého původu
autor: dak
Spustit audio