Rodina Málkova hospodařila ve Skleném 300 let. Na místě statku bude stát nový obecní úřad

22. květen 2024

Na okraji obce Sklené na Žďársku naproti turistické chatě stával kdysi největší statek, grunt rodiny Málkovy. Dlouhou rodovou tradici zničila poválečná politika komunistické vlády a likvidace soukromých zemědělců.

Poslední hospodář na Málkově statku byl v padesátých letech odsouzen v Akci Kulak na sedm let do vězení.

Po stopách rodiny Málkovy pátrala historička Jaroslava Kuncová Zadražilová: „První zmínka o rodině Málkových jsou z roku 1673, kdy jsou doloženi na statku číslo popisné 6, který byl jako dědičná rychta. Svého času byla i hostincem,“ říká u informačního panelu, který pro obec zpracovala. Materiály o rodině i fotografie získala mimo jiné od syna posledního hospodáře Antonína Málka.

Antonín Málek se narodil v roce 1917, chodil na základní školu ve Skleném, kde po něm v dochované kronice zůstaly obrázky, které maloval. „Také třeba vytvořil loutky, se kterými se v obci léta hrálo divadlo. Byl to všestranně nadaný chlapec,“ vzpomíná historička na své první setkání s posledním z rodu Málků, který ještě na statku hospodařil.

Akce Kulak

Na pozemku roste stoletý kaštan, který rod Málků pamatuje

Po roce 1948 byl Antonín Málek stále svobodný, a na gruntu hospodařil už jen se svým starým tatínkem, a nebyli schopni plnit vysoké státem nařízené dodávky. Když potom, co ho odvlekli do vězení, bylo ze zabavených věcí znát, jak byl na svou dobu sečtělý a jaký měl rozhled. V domě se po něm našlo přes sto gramofonových desek, motorka Jawa, kožený kabát, a další věci, které budily v obci závist, například kachlíky v koupelně a v kuchyni. Antonín Málek se po propuštění z vězení už nesměl vrátit nejen na svůj rodný statek, ale ani do okresu Žďár nad Sázavou.

Po roce 1990 byl rehabilitován a mohl majetek zrestituovat, ale ani on ani jeho potomci se do Skleného vrátit nechtěli a vše rozprodali. Na statku fungovala za socialismu státní traktorová stanice, ale budovy se postupně rozpadaly, takže musel být zbourán. „Teď je na jeho místě dětské hřiště a zůstal tady staletý kaštan, který rodinu Málkovu jako jediný pamatuje. Pozemek odkoupila obec a bude tam stát nový obecní úřad. To místo bude dál žít, takže si myslím, že to má smysl,“ uzavírá Jaroslava Kuncová Zadražilová.

Spustit audio