Restaurátor v knihách nikdy nedoplňuje písmenka. Zachraňuje jen papírovou podložku

26. září 2016

Jihlavský archiv je plný starých listin a knih, do kterých mohou badatelé nahlížet. Některé jsou ale bohužel v takovém stavu, že je o strach jen je otevřít. Marie Benešová umí ohořelé a polorozpadlé knihy zrestaurovat natolik, že jimi můžete dokonce bez problému listovat.

„To co je nejvíc poničené, a já to dokážu zrestaurovat, je pro mě nejhodnotnější a vůbec nemusí mít ta kniha nějakou historickou hodnotu,“ říká restaurátorka jihlavského archivu Marie Benešová. Kolem nás jsou po stolech a v krabicích knihy a listiny v různých fázích oprav. Jsou tu například sčítací listiny, které jsou v poměrně dobrém stavu a kniha zbavená kožené vazby, rozložená na dvojlisty. „Tohle je jeden rukopis rozebraný, který byl už podroben mokrému čištění,“ vysvětluje restaurátorka. Ano, papír se opravdu namáčí do vody. Musí ale nejdřív projít chemickou analýzou. Tyto konkrétní listiny mají dobré PH a pevnost a do vody mohou.

Duběnkový inkoust rozkládá celulózu. Restaurátor proces jen zpomalí

Restaurátor zkoumá i složení a kvalitu inkoustu. Kniha, kterou máme před sebou, byla napsaná železoduběnkovým inkoustem. Ten sice vydrží, ale kovy v něm způsobují degradaci papíru. Ta navíc stále pokračuje a restaurátor ji jen zpomalí.

Marie Benešová, restaurátorka

Na vyspravení listin je nejlepší japonský papír. Vypadá jako netkaná textilie

Marii Benešová má ráda výzvy a pouští se třeba i do ohořelých knih. Restaurovala například knihu z vyhořelého depozitu telčského zámku. O této své práci pak přednášela na restaurátorském sympoziu. Na pracovním stole jí teď leží další výzva. Kniha, která má listy tak do čtvrtiny polorozpadlé, okraje jsou zahnědlé a kostrbaté. V tomto případě musí části papíru doplnit. „Pokud jsou ty větší díry, tak je spravím japonským papírem. Na to jak je slaboučký, tak má výbornou pevnost v tahu, v ohybu, je na to nejlepší,“ říká Marie Benešová a ukazuje listy papíru, který spíš připomíná netkanou textilii. Japonský papír je navíc průhledný, a když je nutné jím překrýt i část textu, je místo stále čitelné. Kde papír úplně chybí, musí ta místa restaurátor dolít papírovinou.

Staré tisky, archiválie

Zrestaurované knihy archiv digitalizuje

Zrestaurovanou knihou je možné bez problémů listovat. Ještě než ji ale restaurátor vrátí do desek, jde na digitalizaci. Pro budoucnost je tak zachovaná.

Staré tisky, archiválie
Spustit audio