Restaurace s českým srdcem. V rakouské Vídni ji vede už čtvrtá generace rodiny Kolaříků

14. květen 2025

Největší audioportál na českém internetu

Majitelka Schweizerhausu Lýdie Kolaříková | Foto: Joža Kolář, Český rozhlas

V srdci vídeňského Prátru je restaurace Schweizerhaus. Poslechněte si dopolední rozhovor s majitelkou restaurace Lýdií Kolaříkovou

Rodinný podnik spolumajitelky Lýdie Kolaříkové ve vídeňském Prátru servíruje české speciality tisícům hostů denně. „Základem je láska k jídlu,“ říká majitelka.

V srdci vídeňského Prátru, mezi pouťovými atrakcemi a stoletými kaštany, stojí restaurace Schweizerhaus, největší podnik v Rakousku. Denně tu obslouží až 1400 hostů a vládne tu jedno jídlo, a to vepřové koleno připravované podle staré rodinné receptury.

Restaurace Schweizerhaus

Za úspěchem podniku stojí jeho spolumajitelka Lýdie Kolaříková, která navazuje na více než stoletou tradici své rodiny. Její dědeček se do Vídně přistěhoval už v roce 1895 z Vysočiny, a právě v Prátru se seznámil se svou budoucí ženou. Od té doby je srdcem rodiny i podnikání v restauraci Schweizerhaus.

„Tatínek převzal podnik ve svých devatenácti letech a pracoval v něm 72 let,“ vzpomíná Kolaříková. Právě on rozhodl, že se zde nebude čepovat plzeň, ale budějovický Budvar, ten se tu točí už od roku 1926.

Označení jedné z cest kolem Schweizerhausu na počest Karla Kolaříka

Jídlo v restauraci má pevné kořeny v české a slovenské kuchyni. Mezi stálice patří svíčková halušky i zmíněné koleno. „Používáme jen tradiční ingredience, sůl, česnek, koření. Ale ta nejdůležitější přísada je láska,“ říká Kolaříková.

V sezoně, která běží od března do října, je Lýdii Kolaříkovou možné vidět přímo v restauraci, jak vítá hosty. „Na dovolenou si v létě moc času nenajdu. Ale být mezi lidmi mě baví,“ přiznává. Mezi hosty se často objevují i slavní Češi, vzpomíná třeba na bujaré oslavy hokejového zlata z roku 2005.

Vstup do restaurace Schweizerhaus

I když má kolem sebe devadesát číšníků a 35 kuchařů, Schweizerhaus zůstává rodinným podnikem. „Pracují tu moje děti, vnoučata… vždy tu někdo z rodiny je.“ A tak česká chuť a pohostinnost zůstává ve Vídni doma i po generace.

autoři: Joža Kolář , vhrdlick

Mohlo by vás zajímat