Při padesátém ročníku Zlaté podkovy budou koně skákat přes krokodýla i perníkovou chaloupku

Humpolecké závodiště se připravuje na jubilejní padesátý ročník mezinárodního závodu jezdecké všestrannosti Zlatá podkova. Všechny ty klády, keříky, příkopy a jezírka na trati má na starosti jeden člověk. Zdeňka Kusého teď hlavně trápí sucho, ale rád se pochlubí novými překážkami.

„Tady je přes sto padesát překážek,“ říká stavitel tratí na humpoleckém závodišti Zdeněk Kusý. Jsou tu překážky tradiční, jako jsou klády, živé ploty, příkopy nebo jezírka, ale i speciální vyřezávané. Koně budou skákat třeba přes psa, kapra, loďku nebo krokodýla. „To je teď takový trend, že se vyrábějí takové překážky,“ vysvětluje Zdeněk Kusý.

Při procházce tratí narážíme na malé chaloupky. Jsou na nich dokonce namalované kačenky. „To je dost obtížná překážka. Musí přeskočit chaloupku, zatočit rovnou na ten stůl a přes tu velkou kládu dolů. Ta kláda má sto osmdesát centimetrů hloubkovej doskok,“ ukazuje Zdeněk Kusý.

Každý rok nějaká ta vyřezávaná překážka přibyde. „Dělá je náš kamarád inženýr Svoboda. On je tady z vedlejší vesnice. Začal u nich v obci. Vyřezával pro děti na hřiště. Chytili jsme se toho a on pokročil tak daleko, že dělal překážky i do Brna nebo Pardubic,“ říká Zdeněk Kusý. Letos přibyde velká dřevěná velryba. Kláda už je nahrubo opracovaná.

Starat se o všechny překážky na trati není nic jednoduchého. „Je to ze dřeva, takže se to musí neustále obměňovat. Každej rok nejméně deset skoků se musí dělat,“ říká. Naštěstí žádná pravidla neurčují, z jakého konkrétního dřeva mají překážky být. „Klády nám přivezou z lesa a my si je bereme podle potřeby,“ vysvětluje Zdeněk Kusý.

Samozřejmě si Zdeněk Kusý nemůže rozmisťovat překážky po trati tak, jak se mu zlíbí. Při své praxi už to sice zvládá s přehledem, ale i tak po něm ještě musí jít technický delegát, který přebírá trať a pak ji teprve předá hlavnímu rozhodčímu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.