Před sto lety Češi odplouvali do Ameriky nejčastěji z přístavu v Brémách. Jen z Velké Losenice jich odešlo skoro 20

Tisíce lidí odjížděly na začátku minulého století za vidinou lepšího života do Ameriky. Spousta jich byla i z Vysočiny, někteří na oceánem zůstali, někteří se vrátili do mladého Československa. Pravda je, že o nich často víme hodně málo. Změnit se to snaží mladý historik z Vepřové na Žďársku. 

"Jedna paní z Peršíkova mi dala tip. Byli to snad bratři, kteří měli odejít do spojených států z Velké Losenice," popisuje Ondřej Neubauer, jak začal jeden z případů jeho pátrání. Na začátku znal jen jejich jména a příjmení a měl informaci, že do Ameriky měli odejít před První světovou válkou. Prvním krokem v pátrání byly americké internetové stránky, na kterých je možné vyhledávat osoby, které se po připlutí registrovaly na Ellis Islandu. To je místo, které museli navštívit všichni přistěhovalci.

"Nejdřív jsem našel Karla Bratršovského," říká Ondřej Neubauer s tím, že přes konkrétní jména je možné dostat se k fotokopiím dobových listin. "Dozvěděl jsem se o něm, že byl svobodný, připlul na lodi Frankfurt z Brém," říká badatel a ukazuje na ručně psanou listinu. Informace o druhém bratrovi pak našel také. Z přístavu v Brémách tehdy ostatně odplouvalo nejvíce lodí s vystěhovalci. Méně jich pak volilo Hamburk.

Informace o vystěhovalcích, kteří do Ameriky odcházeli z Vysočiny, ukládá Ondřej Neubauer na internetové stránky, které pro tento účel vytvořil. Zájemci je najdou na adrese www.z-vysociny-do-usa.cz. Příběh bratrů Bratršovských z Velké Losenice stále ještě není uzavřený. V listinách měli oba uvedené místo, na které mířili. U vystěhovalců z Vysočiny to často vývalo Chicago, Omaha, New York nebo Milwaukee. Tam je teď možné pátrat dál. I proto je databáze na internetových stránkách Ondřeje Neubauera v češtině i angličtině.

Spustit audio