Pravý indický čaj

Připravit pravý indický čaj není jen spařit sáček v horké vodě. Kromě černého čaje potřebujeme mléko a hodně koření. Přímo v Indii byl několikrát cestovatel Josef Vaněk a o indickém čaji tak ví téměř vše.

„Vezmete hodně černého čaje. Nemusí být ani nijak extra kvalitní, protože ho stejně budete spařovat. Vložíme ho do síťky, třeba dámské punčochy a svaříte ho v malém množství vody,“ popisuje Josef Vaněk.

„Pak vezmete ohřáté mléko, do velkého hrnce, kde se po dně vaří ten černý čaj, nalijeme mléko, aby to nabylo na objemu a necháte přebublávat.“

Do další síťky dávají Indové několik druhů koření, podle oblastí, základem je ale strouhaný zázvor, kardamom, pepř nebo chilli a hodně cukru. „Čaj je pálivý a sladký. Pijí ho třeba ve vyšších oblastech, kde je zima, proto zázvor a pikantní koření,“ dodává Josef Vaněk.

Příprava pravého indického čaje trvá asi půl hodiny.

Čtěte také

autor: dak