Pravý indický čaj
Připravit pravý indický čaj není jen spařit sáček v horké vodě. Kromě černého čaje potřebujeme mléko a hodně koření. Přímo v Indii byl několikrát cestovatel Josef Vaněk a o indickém čaji tak ví téměř vše.
„Vezmete hodně černého čaje. Nemusí být ani nijak extra kvalitní, protože ho stejně budete spařovat. Vložíme ho do síťky, třeba dámské punčochy a svaříte ho v malém množství vody,“ popisuje Josef Vaněk.
„Pak vezmete ohřáté mléko, do velkého hrnce, kde se po dně vaří ten černý čaj, nalijeme mléko, aby to nabylo na objemu a necháte přebublávat.“
Do další síťky dávají Indové několik druhů koření, podle oblastí, základem je ale strouhaný zázvor, kardamom, pepř nebo chilli a hodně cukru. „Čaj je pálivý a sladký. Pijí ho třeba ve vyšších oblastech, kde je zima, proto zázvor a pikantní koření,“ dodává Josef Vaněk.
Příprava pravého indického čaje trvá asi půl hodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.