Pracovníci Českého rozhlasu Vysočina se stali Ježíškovými vnoučaty a vyslechli krásné příběhy pamětníků

28. prosinec 2023

Český rozhlas přichází každý rok na Vánoce s projektem Ježíškova vnoučata. Své společné dědečky a babičky jsme si našli i my všichni, kteří pro vás připravujeme vysílání z Vysočiny. Své dědečky a babičky jsme letos našli v domovech seniorů ve Ždírci, Žďáře nad Sázavou a Velkém Meziříčí.

"Pro mě jsou Ježíškova vnoučata milým vánočním projektem. Je na tom hezké, že to vzniklo u nás na Vysočině," říká vedoucí programu Českého rozhlasu Vysočina Zdeněk Koudelka. "Já si vždycky představím svoji babičku, která bydlela sama, a byla vždycky moc ráda, když za ní někdo přišel už jenom proto, že si chtěla s někým popovídat. S fotoaparátem navštívila všechny naše letošní dědečky a babičky webeditorka Lucie Suchánková. "Já už nejsem vnouče, takže pro mě je to příležitost stát se znovu vnoučetem," říká. "Spojují se ty generace," dodává reportér Dan Zach.

Každoroční výběr seniorů, kteří od nás dostanou dárek, je dílem náhody. "Oslovili jsme sociální pracovnice, poprosila jsem je o tip na seniory, kteří nikoho nemají," říká pracovnice marketingu Hana Marhanová. Tentokrát to byli klienti domovů pro seniory ve Ždírci na Jihlavsku, ve Žďáře nad Sázavou a ve Velkém Meziříčí.

Bylo až neuvěřitelné, jak skromná přání senioři měli. Mezi dárky byly sladkosti, holicí strojek, cigarety nebo peníze na oblečení. Pro nás, Ježíškova vnoučata, byly odměnou životní příběhy, které nám obdarovaní svěřili. 

Spustit audio