Povoláním strojař vzal do ruky dláto a vyřezal betlém s figurami v životní velikosti. Vidět ho můžete na zámku v Kamenici nad Lipou

24. prosinec 2015

Bohumil Biňovec měl lásku ke dřevu v krvi. Přesto se dal na strojařinu. K řezbářství si ale stejně cestu našel a teď stojí jeho krásný betlém ve výstavní síni na zámku v Kamenici nad Lipou. Svému koníčku se řezbář věnuje po práci, ve svém volném čase a vůbec nelituje desítek hodin strávených v dílně.

„V roce 2005 jsem si přečetl novinový článek, kde byla fotka třímetrové sochy od sochaře Honzy Floriána. Tím to všechno začalo,“ vzpomíná na své poměrně nedávné řezbářské začátky Bohumil Biňovec. Za sochařem Floriánem se vypravil s celou rodinou a snažil se tam okoukat, co se dá. Už tehdy ho zaujala kniha o anatomii, která tam ležela. „Po půl roce jsem zjistil, že ta anatomie je alfa a omega vyřezávání,“ říká.

Já vyřezávám, manželka šije šaty a dcery malují obličeje

Bohumil Biňovec vyřezává obrazové a zrcadlové rámy, ale i loutky. „S manželkou jsme dělali čtyři řady marionet, osmdesát pět centimetrů vysokých. Když vidím tu první řadu, je tam spousta chyb, ale ta čtvrtá řada se mi líbí,“ říká řezbář a pochvaluje si, že na loutkách pracovala celá rodina. Manželka šila šaty a dcery malovaly obličeje. „Pomáhali jsme si navzájem. Byli jsme dole všichni v tom mým ateliéru, líbilo se mi to, vzpomínám na to rád,“ dodává.

Josef a Marie jsou vyřezaní z jednoho kmenu

Zatím největším dílem Bohumila Biňovce je betlém s figurami v životní velikosti, který teď o vánocích stojí v kamenickém zámku. „Sehnal jsem od dobrých lidí dva kmeny. Josef a Marie jsou z jednoho kmenu. Marie je dole a Josef byl nad ní v tom kmenu,“ vysvětluje. Betlém teď má šestnáct figur a časem by ještě měli přibýt dva nosiči hroznů. Sochy jsou z přírodního dřeva bez polychromie a zdobení, takže je dobře vidět, do jakých detailů řezbář šel a jakou si s tím dal práci. „Nejvíc času mi zabral jeden z králů, ten s roztaženýma rukama. Toho jsem dělal šest měsíců,“ říká.

Svatá rodina, Kamenický betlém

Kamenický betlém budu vyřezávat deset let

Bohumil Biňovec zůstane betlémům věrný i nadále. „Chtěl bych dělat kamenický betlém. Zámek, náměstí, mám spoustu starých fotek ,“ vysvětluje. Počítá ale s tím, že to může trvat i deset let.

Kamenický betlém, trojice králů
Spustit audio