Pověsti vznikaly z lidské fantazie, stačilo jen, aby je šikovný písmák zapsal

Autorem většiny existujících pověstí je v podstatě venkovský lid. Tvořil si je na základě svých poznatků, zjistil polenský autor Jan Prchal, který s přednáškou nazvanou Jak vznikaly pověsti vystupuje i v klubech a knihovnách v našem kraji.

„Tenkrát za starých časů, když člověk šel lesem a slyšel nějaké zvuky, šelesty, šramocení, praskání větviček, tak si to nedokázal rozumově vysvětlit. Z toho potom vznikali lesní hejkalové, různá strašidýlka, šotci, hastrmani, čarodějnice a lesní víly,“ vysvětluje.

Každá pověst má podle Jana Prchala původně pravdivý příběh, ale protože si do něj lidé zakomponovali tyto smyšlené bytosti, vznikaly tím nádherné pověsti. „Potom si je předávali z generace na generaci, a tu a tam se objevil nějaký písmák nebo venkovský učitel či kronikář, který cítil potřebu tu pověst písemně zaznamenat,“ dodává Jan Prchal.

Sbírám je celý život

„Když jsem se vrátil z vojenské služby, zdědil jsem po babičce a po otci velkou sbírku příběhů. Pověsti mě od té doby provázejí v podstatě celý život,“ vzpomíná bývalý knihkupec a nakladatel. Pověsti hledá především v neznámých rukopisných sbírkách, které dosud nikdo nezpracoval. Velkým objevem byla sbírka muzejníka Břetislava Röricha ze začátku 20. století, v níž se nachází na 700 pověstí.

Jan Prchal, polenský knihkupec a nakladatel

Pověsti z Polenska čeká pokračování

Méně známé pověsti převyprávěl Jan Prchal do knihy Sto a jedna pověst z Polné a okolí. Knihu vydalo město Polná v roce 2015 a už je rozebraná. Jan Prchal svůj polenský obchod s knihami i nakladatelství zavřel a odešel do důchodu. S pověstmi ale neskončil. „Kniha se ale dostala do rukou majitele nakladatelství Novela Bohemica, který by vydal její dotisk a také by rád vydal druhý díl. Pak mi položil otázku, zda bych byl ochoten přepsat dalších 500 pověstí z celé Vysočiny, že by je vydal jako trilogii.“

V důchodu se tedy Jan Prchal rozhodně nudit nebude a čtenáři se mohou těšit na další porci pověstí z minulosti našeho kraje.

autor: dak
Spustit audio