Pohyb svědčí tělu v každém věku. Vzaly si to k srdci i jihlavské seniorky

30. listopad 2017

Když tělo stárne a člověka stále častěji něco pobolívá, je těžké se odhodlat k nějakému tomu pohybu, natož sportu. Pravda ale je, že právě pohyb tělu pomáhá. Nejsou důležité rekordy a propocená trička, ale o pravidelnost. Své o tom ví ženy, které cvičí v jihlavském senior pointu.

„Začínali jsme jedenkrát za měsíc, ale byla velká poptávka. Teď jsme na třikrát do měsíce,“ říká pracovnice jihlavského senior pointu Alena Nováková. Cvičení probíhají v tělocvičně jedné z jihlavských středních škol a plno je do posledního místa. „Přes dvacet klientek vždycky přijde,“ dodává Alena Nováková. Muž prý zatím nepřišel ani jeden, ale zváni jsou určitě.

Cvičit je dobré třeba i kratší dobu, ale častěji

Dobré je, že se cvičenky vracejí. Pravidelnost je totiž velmi důležitá. „Cvičení jednou za týden je minimální minimum. Pokud člověk chce na sobě zapracovat, tak to chce třeba kratší dobu, ale častěji,“ vysvětluje cvičitelka Jitka Macháčková. Její cvičení probíhá v klidném rytmu s prvky jógy. Na hodině učí ženy držení těla i správnému dýchání při cvičení a přidává rady, jak tělo zpevňovat při obyčejných denních činnostech.

Cvičící seniorky, Jihlava

Alespoň pro to tělo něco uděláme. Shodují se cvičenky

„Zrovna jsem nastoupila do důchodu a bolí mě krční páteř,“ stěžuje si paní Miroslava Štěpánková, která prý určitě bude chodit pravidelně. O cvičení se dozvěděla z letáčku. „Rády chodíme, alespoň se trochu protáhneme. Rozhodly jsme se, že musíme pro to tělo něco udělat,“ smějí se Maria a Kristýna. Jsou kamarádky a chodí cvičit spolu.

Spustit audio