Po Cyrilově na Žďársku pojmenoval slavný geolog Josef Staněk nový minerál. Vypadá jako skořice

25. květen 2017
Živec, naleziště Bory, Žďársko

Kopec Hatě u Borů na Žďársku je plný minerálů. Dříve od 19. století se v něm těžil živec a hlušina z těžby byla odjakživa plná nejrůznějších minerálů a polodrahokamů. Důl na začátku 70. let zavřeli, ale dodneška se na polích po jarní orbě dají najít krásné kousky. V souvislosti s geologickým průzkumem, který byl v Borech potřeba kvůli těžbě živce, se do obce dostal i brněnský geolog Josef Staněk.

Ve zdejším mineralogickém ráji si nakonec pořídil chalupu a pravidelně sem s kolegy jezdil za nálezy. „Vždycky říkal, jakýpak odpočinek na chalupě, vždyť jsem tady celou dobu pracoval,“ vzpomíná místostarostka Borů Blanka Křížová. Společně s manželem Pavlem se podíleli na tom, aby Josef Staněk sepsal knihu o svých zdejších nálezech. Podařilo se to, až když polevil ve svých aktivitách, kterých měl mnoho, říká Pavel Kříž: „ Byl pracovitý a čilý, jezdil po různých světových kongresech, měl přednášky, a až po osmdesátce jsme ho nalákali na možnost vydat knížku Minerály Borů a Cyrilova. Je tam jak historie těžby, tak všechny místní lokality.“

Záhněda, naleziště Bory, Žďársko

Celkem v okolí Borů geologové našli přes 80 různých druhů minerálů, dva z nich zcela nové, které profesor Josef Staněk popsal a uvedl do učebnic a atlasů mineralogie. Jeden pojmenoval Cyrilovit po místní části Borů, obci Cyrilov, kde měl chalupu. „Pořád jsme ho chtěli vidět, ten Cyrilovit, tak nám ho pan profesor jednou donesl v sáčku, je to drobounké a hnědé, připadalo mi to jako skořice,“ popisuje Blanka Křížová.

Pavel Kříž s manželkou Blankou u panelu naučné stezky, který se věnuje těžbě v Borech
Pavel Kříž z Borských ochránců přírody ukazuje minerály z nalezišť v okolí Borů

Objev minerálu musí schválit odborníci. V Borech mají dva světové primáty

Druhý zde objevený minerál už je mnohem větší. „Pan profesor jej pojmenoval po známém světovém geologovi Josefu Sekaninovi Sekaninait. Je takový dozelena, je to zvláštní typ minerálu, sloučenina mnoha prvků s jedinečným složením,“ vysvětluje Pavel Kříž.

Objevit a pojmenovat nový minerál není jen tak, dodává Pavel Kříž: „To musí uznat mezinárodní geologická federace, že to platí, na to se čeká. Je to podobné, jako vynález, musí se nechat uznat, jestli je to geologicky správně, protože to by si jinak mohl každý nahlásit, co chce,“ směje se. Profesor Josef Staněk, kterému je dnes téměř devadesát let, obdržel za svou práci, za propagaci Borů i za knihu, kterou o zdejších nalezištích napsal, jako vůbec první v Borech čestné občanství. „Velmi si toho považuje a my také,“ usmívají se manželé Křížovi.

autor: dak
Spustit audio