Plánování aktivit pro seniory i pomoc při covidu a válečným uprchlíkům přinesly ředitelce havlíčkobrodského Českého červeného kříže nominaci na ocenění Skutek roku

17. březen 2023

Ilonu Loužeckou dobře znají senioři z Havlíčkova Brodu, kde už mnoho let vymýšlí a pořádá soutěže, výlety, sportovní klání nebo rukodělné dílny. Je ředitelkou Oblastního spolku Českého červeného kříže a setkat se ní mohou i žáci a učitelé v kraji, protože od loňska působí jako metodik vzdělávání.

V anketě kraje Vysočina Skutek roku je ale nominovaná za organizování humanitární pomoci Ukrajině. Společně s dalšími dobrovolníky loni ve skladu, který zajistila ve velké místnosti hasičárny, strávila množství hodin práce navíc.

Dík všem dobrovolníkům

„To bylo tehdy 14 hodin denně od rána do večera, ale chtěla bych upozornit, že mi pomáhala spousta dalších dobrovolníků a skvělých lidí, sama bych nezvládla vůbec nic. Paradoxně tahle zlá doba mi přivedla do života tolik dobra, ukázala mi, že můžu být pyšná, že jsem v České republice, že jsou tu lidi, kteří jsou ochotní vzdát se svých prospěchů ve prospěch někoho jiného, a za to jim patří veliký dík,“ hodnotí Ilona Loužecká.

S kolegyněmi ze senior pointu ještě předtím v době covidu pomáhala seniorům s nákupy i registrací k očkování. Za normálních okolností vypadá práce pro senior point ale úplně jinak – neustále přicházet s nápady. Na to ale nebývá sama: „Seniorky samy přijdou, že by je něco lákalo, chtěly by se někam podívat, naopak jsem ráda, že jim nemusím nic nutit a šijeme jim to na míru,“ vypráví Ilona, když přemýšlí kolik, činností havlíčkobrodský Senior point nabízí.

Koně jsou součástí rodiny

Matka čtyř dcer se na popud jedné z nich stala i velkým fandou koní. „Amálka měla přání, že bych chtěla na koně, tak jsme našli jezdecký klub Hrbov a ani jsme nečekali, že nás to tak chytne. Děti jsou šťastné, takže to s manželem bereme tak, že chceme, aby to pro ty děti bylo to nejlepší. A navíc pro mě je to veliký relax, protože jak toho v práci fakt hodně, tak sbírat ty kobylince, to je prostě nádhera,“ směje se novopečená majitelka tří koní.

Spustit audio

Související