Senior point v Havlíčkově Brodě: klienti volají, chtějí si povídat, pomáháme s nákupy a očkováním

Rok, který máme za sebou, byl ale úplně jiný a pocítily to pracovnice Českého červeného kříže (ČČK) v Havlíčkově Brodě, který provozuje tamní senior point.

I když by si někdo mohl myslet, že v senior pointu nebude v době pandemie covidu žádná práce, opak je pravdou. Vedoucí senior pointu Ilona Loužecká mě vyvádí z omylu. „Nezastavíme se proto, že jsme se s městem Havlíčkův Brod domluvili, že těm našim klientům nabízíme jiné služby. Těm, kdo je doma v karanténě, v izolaci, lidem s handicapem nabízíme nákupy. Také pořádáme kurzy pro dobrovolníky. Lednový termín je už téměř plný, v únoru budou další dva. Za loňský rok máme přes padesát dobrovolníků, kteří pomáhají v sociálních službách, máme zpětnou vazbu, že jsou šikovní, a že to má smysl.“ 

Nákupy, léky, roušky, očkování...

Jana Kudlová a Ilona Loužecká za normálních okolností pořádají pro seniory přednášky, vycházky, hry, kurzy malování a mnoho dalších aktivit. To všechno je dočasně zrušeno, ale přesto jsou na dálku pořád v kontaktu a během pandemie pomáhají.

„Už na jaře jsme jim posílaly smsky, jestli něco nepotřebují, jestli mají dostatek roušek, vyzvednout léky a podobně. Teď na podzim je to ta komunikace ještě intenzivnější,“ říká Ilona Loužecká.

Očkování seniorů

Když začalo být zřejmé, že se bude potřeba zaregistrovat na očkování seniorů nad 80 let, začali volat s obavami, že se sami zaregistrovat nezvládnou, že nemají počítač, že tomu nerozumí, že se toho bojí, nabídl jim senior point opět svou pomoc.

V den, kdy byl registr spuštěn, absolvovala Jana Kudlová přes dvě stovky telefonních hovorů. „Byl to mazec, začalo to za minutu osm a telefonovalo se pořád,“ dnes už se tomu směje.

Samota je nejhorší

Za normálního provozu senior pointu mají osamělí senioři bohatý společenský život. Obě ženy z ČČK teď ale vnímají, jak se jejich osamění prohloubilo. Kdo byl zvyklý na pravidelná setkání se svými vrstevníky, tomu velmi chybí a chce si povídat alespoň po telefonu.

„Samozřejmě senioři volají i proto, že jim je smutno. Ptají se, jestli třeba zase nebude nějaká akce, ale všichni vědí, že to zatím nejde, tak si chtějí aspoň popovídat. Protože nás znají, ptají se nás na rodinu, na děti, jsou taková naše velká rodina,“ usmívá se Ilona Loužecká.

Hned jak se znovu půjde potkávat, plánují v senior pointu otevřít dveře, i kdyby to mělo být jen po malých skupinkách.

Spustit audio