Pan Tau se narodil na pultě třešťské lékárny. S rodiči žil v nedalekých Stajištích

Herec Otto Šimánek je pro většinu národa známý svou asi nejslavnější rolí Pana Tau. Pruhované kalhoty, buřinka a paraplíčko jakoby k němu patřily odnepaměti. Málokdo ale ví, že se Pan Tau, tedy jeho představitel Otto Šimánek, narodil na Vysočině. Chalupa, ve které s rodiči asi do rolu 1930 žil, stále ještě stojí.

Na kraji obce Stajiště, asi pět kilometrů od Třeště, stojí bývalá hájenka. Na začátku minulého století v ní žili Šimánkovi. Paní Šimánková měla už několik zkušeností s náročnými porody, a tak když se koncem dubna roku 1925 blížila její chvíle, odjela s manželem do nedaleké Třeště k lékaři. „Určitě ale neplánovali, že se Otto narodí přímo na pultu třešťské lékárny,“ říká kronikářka Romana Šťastná. Dnes je na místě bývalé lékárny autobusové nádraží. Otto Šimánek se tak stal třešťským rodákem a na nádraží má dokonce velkou dřevěnou sochu.

Hájenka Šimánkových dnes slouží k rekreaci

Hájenka, ve které Šimánkovi bydleli, stojí až na okraji Stajišť. Měla už spoustu dalších majitelů, a teď slouží rodině z Brna k rekreaci. „Víme o tom, že tady Otto Šimánek žil. Byl to ale jen ten spodek, vršek postavili další majitelé,“ říká paní Bodečková. Chalupu teď opravují, a těší se, že se do ní na stáří přestěhují.

Kronikářka Romana Šťastná ukazuje na stajišťskou zvoničku

Ottova maminka našla stajišťský zvon na pražském nádraží

Maminka Otto Šimánka se také ve Stajištích zasloužila o návrat zvonu do zvoničky na návsi. Zvon zrekvírovali Němci za druhé světové války, a paní Šimánková ho šťastnou náhodou objevila na jednom pražském nádraží. „A asi se, to už je taková moje dedukce, koukla napravo nalevo, a strčila ho do tašky,“ dodává Romana Šťastná. Po válce pak Šimánkovi zvon vrátili do Stajišť. Dnes bohužel nezvoní, protože je prasklý. Obec ale plánuje nechat odlít jeho kopii.

Spustit audio