Otevřete noclehárnu a máte pokoj. Jihlavští strážníci kontrolují ulice v době zákazu vycházení

29. říjen 2020 06:00

Ven maximálně se psem, na cestu do práce s potvrzením od zaměstnavatele. Česko poprvé zažilo noční zákaz vycházení, které platí od deváté večerní do pěti do rána.

Na dodržování vládního nařízení dohlíželi i jihlavští strážníci. Na Masarykově náměstí potkali bezdomovce, který si v pár igelitových taškách nesl celý svůj majetek.

Otevřete noclehárnu

„Jdu se někam zašít, nevím ale kam. Kdybyste zařídili, aby otevřeli noclehárnu, tak máte pokoj od nás. Azylovej dům, tam mě nevezmou, už jsem tam byl přes dva roky. Musím počkat,“ vysvětloval strážníkům umírněný člověk bez domova.

„Noclehárnu otevřou až v prosince,“ dodal. Strážníci ho poučili, aby nezapomněl na roušku a jinak to vypadá, že jihlavské náměstí je liduprázdné. „Běžné to není. Když jsou otevřené restaurace a občerstvení, bývá tady docela dost lidí.“

Řešení domluvou

Po chvíli si ale strážníci všimli osamělého mladíka. Strážníkům říkal, že jede domů a nevěděl o vyhlášeném zákazu vycházení. „Teď to vyřešíme domluvou, příště by to ale šlo do správního řízení,“ řekl strážník.

Za porušení zákazu vycházení hrozí ve správním řízení pokuta až deset tisíc korun.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související