Je to výzva! Festival dokumentů v Jihlavě je celý v online prostředí

28. říjen 2020 06:10

Za normálních okolností by v těchto dnech byla Jihlava plná lidí. Každý rok se tam na konci října sjíždějí na Mezinárodní festival dokumentárních filmů.

Letos jsou ale ulice města prázdné. A místo v promítacích sálech můžou lidé filmy a diskuse sledovat pouze na internetu.

Slavnostní zahájení

Slavnostní zahájení má za sebou Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě. Kvůli koronavirovým opatřením se ale může uskutečnit pouze online.

Organizátoři měli na jeho převedení do virtuální podoby jen několik týdnů a ještě včera dolaďovali poslední detaily. „My teďka připravujeme studio na stream, jsou tady tři kamery, a děláme takovou zkoušku, aby to všechno fungovalo na vysílání,“ popisuje mi ruch ve festivalovém Majáku, který vyrostl na jihlavském náměstí režisér Petr Hátle.

Je to výzva…

Právě Maják je jedno z míst odkud se bude během Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů živě vysílat a svůj projev tu zkouší třeba ředitel festivalu Marek Hovorka. „Letošní ročník je pro nás velká škola a my se musíme naučit všechno od bodu nula. Nikdy jsme živě nestreamovali z festivalu,“ vysvětluje Marek Hovorka, jaká výzva před organizátory stojí.

Podle něj to ale není jen o technických věcech. „My jsme věděli, že naší výzvou není jen dostat filmy na internet, ale že naší výzvou je zprostředkovat festivalovou atmosféru a vtáhnout lidi do toho dění, protože filmy, které uvádíme, nejsou slavné, ale jsou strašně zajímavé.“

Divadlo a inspirační fórum

Nejen jihlavský Maják se ale připravuje na živá vysílání. Stejně rušno je třeba v Horáckém divadle, kde vzniklo online inspirační fórum, které letos přivítá až 80 hostů, potvrzuje mi dramaturgyně Tereza Swadoschová. „Nakonec nám ta online verze otevřela úplně nejširší možnosti, takže my letos na inspiračním fóru přivítáme opravdu hosty z celého světa.“

Na festival, i když v online podobě se těší i samotní diváci, jak mi sděluje třeba Kateřina Kolouchová, která se účastní pravidelně každý rok. „Trochu mě mrzí, že přijdu o tu každoroční atmosféru, chození z projekce na projekci, ale věřím, že i ta online verze festivalu bude zajímavá.“

Diváci mohou během dvou festivalových týdnů zhlédnout na internetu přes 280 filmů. Organizátoři je budou uvolňovat podle předem stanoveného programu, který je na webových stránkách festivalu.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související