Orchidej na štědrovečerním stole? Proč ne? Máme i jiné nápady, říkají v třebíčském senior pointu

23. prosinec 2015

Adventní čas si třebíčští senioři zpestřují na svých pravidelných úterních schůzkách výrobou vlastní výzdoby. Každý týden vede rukodělné dílny jiný lektor. Helena Koščová ze sdružení Vrátka přinesla tentokrát materiál na štědrovečerní svícen na stůl. „My s děvčaty vyrábíme pravidelně, scházíme se často, takže ona už vědí, jak postupovat a já jsem tady spíše do počtu,“ říká s úsměvem.

Ženy ale nesouhlasí: „Jde ale o ten nápad, ten přichází od vás, ten je nejdůležitější,“ ozývají se z druhé strany stolu.

Letošní nápad byl použít do svícnu netradiční květinu – orchidej. Jednu do každé vazby. Paní Jaroslava vzpomíná: „Dříve jsme měly například chryzantému, a loni jsme měly na štědrovečerní vazbě tři růže, to bylo také moc pěkné,“ chválí myšlenku použít pokaždé nějakou netradiční květinu.

Z obyčejných věcí jsou úžasné ozdoby

Ženy, které do senior pointu přicházejí s radostí tvořit, mezi sebou sdílejí i vlastní nápady nebo tipy, které je někde zaujmou. „Když někde uvidíte krajkové papírové podložky pod hrníček, kupte je, můžete je slepit uprostřed a máte krásnou nadýchanou kouli na stromeček,“ ukazuje paní Ludmila Bušová. Během půl minuty vytvoří i velkou vánoční hvězdu ze svačinových sáčků a nápadů na příště má i víc.

Senior point Třebíč, výzdoba

Nesedíme doma

Senior point funguje každý týden po celý rok. Pavel Šabatka z Městského úřadu v Třebíči si aktivitu seniorů pochvaluje: „Chodí sem často, chodí jich hodně a chodí i muži, když pořádáme nějakou besedu, přednášku nebo promítání z cest. Rozhodně je to pro ně lepší, než kdyby seděli doma. Když sem chodí nějaká žena na tvůrčí dílny, vezme pak na přednášku svého manžela a hned je nás více.“

I paní Jaroslava potvrzuje, že do senior pointu dochází každé úterý: „Chodíme pravidelně, celoročně. Nejvíc nás baví asi ta rukodělná práce, kterou jsme dřív neměly možnost dělat, protože jsme byly v zaměstnání.“ Na konci každé schůzky nechybí káva a přátelské popovídání.

Senior point Třebíč, výzdoba
autor: dak
Spustit audio