Opravit nebo zbourat? Úřady řeší, co bude s mostním nadjezdem nad dálnicí D1 u Řehořova

13. květen 2023 07:30

Majitele lesů a polí v okolí Řehořova na Jihlavsku oddělila dálnice od jejich pozemků. Zatím je spojuje most, který chce ale Ředitelství silnic a dálnic po letech zbourat.

Ve svojí kritické zprávě o modernizaci ho totiž Nejvyšší kontrolní úřad označil za nebezpečný. Spojuje kamenickou místní část Řehořov s poli na druhé straně dálnice. Teď úřady řeší, jestli most opraví a zachovají, nebo zbourají. Zemědělci se obávají, že by se bez něj obtížně dostávali k pozemkům. Demolici už přitom jednou odvrátili před začátkem modernizace dálnice.

Nad pruhem ve směru je vidět odhalený kus armatury a odpadlý beton na mostku dokazují, že most už není v dobrém stavu. Betonové zátarasy už na most pustí jen pěší.

„Po souběžné cestě s dálnicí D1 od obce Věžnice je možné se dostat jak k zemědělským pozemkům, tak k lesům,“ říká mluvčí Ředitelství silnic dálnic Jan Rýdl a potvrzuje, že v plánu ředitelství je už jenom demolice mostu.

„Na pozemky bychom měli přístup jenom přes obec a tu bychom zatěžovali dopravou,“ odmítá navrhovanou trasu, kterou bude možné se na pozemky za dálnicí dostat, ředitel firmy ZEOS Kamenice Pavel Dohnal. Podnik nedávno zemědělské plochy získal.

Zachování mostu je nejlepší řešení i podle starostky městyse Kamenice Hany Krejčové z KDU-ČSL. I přesto, že do mostu zatéká, nosná konstrukce je značně zkorodovaná a most tak může být nebezpečný pro řidiče na dálnici.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související