Silnice na Vysočině trpí pod koly přetížených kamionů, policisté za to loni rozdali 620 pokut

17. březen 2023 14:10

Silnice na Vysočině ničí přetížené kamiony. Podle Krajské správy a údržby silnic kvůli tomu padnou na obnovu komunikací ročně desítky milionů korun.

Na pozemních komunikacích Vysočiny policisté loni provedli nízko rychlostní vážení u téměř 1 200 vozidel a jízdních souprav. Využívali vlastní kontrolní váhy a také spolupracovali s Centrem služeb pro silniční dopravu.

„Zjistili jsme 650 porušení. Jednalo se o překročení stanovených hmotnostních limitů anebo rozměru. Uložili jsme za tato porušení 620 pokut v příkazním řízení a tyto pokuty přesáhly v souhrnu částku 5 300 000 korun,“ spočítala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Letos je situace podobná. Každé druhé kontrolované vozidlo má nějaký problém s porušením zákona. „Letos jsme zkontrolovali 150 vozidel a u 92 jsme zjistili porušení a v 71 případech se jednalo o překročení nejvyšší povolené hmotnosti,“ řekla Čírtková.

Vážení řidiči odmítají

V loňském roce odmítlo podrobit se kontrolnímu vážení 54 řidičů a letos už je to 19 řidičů. Všichni musí počítat s tím, že jim policisté uloží maximální pokutu, která činí 100 000 korun. Navíc přetížené vozidlo nemůže z místa odjet, musí náklad přeložit na jiné tak, aby stanoviště kontrolní opustilo už  s hmotností, která je zákonem povolená.

Kde se váží

„V současné době využíváme k nízko rychlostnímu vážení 16 kontrolních stanovišť. Máme tři plochy u dálnice D1, sedm ploch u silnic prvních tříd a 6 plochou u silnic druhých tříd. Je to napříč celým krajem Vysočina,“ pospala Dana Čírtková.

Policisté by chtěli síť stanovišť rozšířit. Spolupracují proto s Krajem Vysočina. „Jednáme s nimi o tom, že když by se někde opravovala a rozšiřovala zejména komunikace druhé třídy a my bychom si tam vytipovali možné místo pro kontrolní vážení, tak máme dohodu, že budeme spolupracovat na vytváření těchto míst,“ potvrdila policejní mluvčí. Nová místa pro vážení kamionů by měla vznikat hlavně u silnic druhých tříd.

autor: Patrik Salát
Spustit audio

Související