Oldřich Kocian miloval Humpolecko. Teď ho jeho následovníci uvedli do Síně slávy české turistiky

19. květen 2016

Oldřich Kocian se narodil v Humpolci, ve staré soukenické rodině na konci devatenáctého století. Už od studentských let byl v Sokolu, v roce 1936 se stal předsedou místního Klubu českých turistů. Psal do novin, spolupracoval s Československým rozhlasem a z jeho Turistického průvodce po Humpolci a okolí čerpají jeho následovníci dodnes.

„Já jsem pana Kociana znala jen sporadicky, protože teta mojí spolužačky tam sloužila u nich. Párkrát jsem tam byla,“ říká humpolecká turistka Miluše Strádalová. Je tak jednou z hodně mála žijících lidí, kteří ještě Oldřicha Kociana poznali. Jako starostu Havlíčkovy sokolské župy ho totiž gestapo v říjnu 1941 odvedlo přímo z jeho milovaných výkopů na hradě Orlík. O rok později zemřel v Osvětimi. Jeho turisté ale vydrželi a na výpravy vyrážejí dodnes.

Oldřich Kocián

Oktavián Strádal měl poznamenané otvírací doby všech hospod v okresu

„Je mi devadesát a každý den dělám minimálně pět, deset kilometrů,“ směje se Miluše Strádalová. K turistice ji přivedl manžel Oktavián Strádal, další velká postava humpolecké turistiky. „Myslím, že se moc zasloužil, protože to v době totality udržel. Dělal pochody každou sobotu. Značkoval Humpolec, trasu do Prahy, Pelhřimov i Havlíčkův Brod,“ říká Miluše Strádalová. Velkou zásluhu měl Oktavián Strádal právě na značení turistických tras. „Měl vyznačené na mapě celého okresu otvírací doby hospod. Když šel značit, aby se měl kde najíst,“ vzpomíná bývalý starosta Klubu českých turistů v Humpolci Josef Jelínek.

V turistickém zápisníku jsou krásné kresby navštívených míst, jízdenky a razítka

Miluše Strádalová má doma po manželovi schované staré průkazky značkaře i členské průkazky humpolecké tělovýchovné jednoty Jiskra. „Klub českých turistů tady byl v roce 1949 zrušen a přešlo to pod jednotu Jiskra, turistický oddíl. Tím se to udrželo,“ vysvětluje Josef Jelínek. Po Oktaviánu Strádalovi zůstal i jeho turistický zápisník, kam si zaznamenával samé padesátikilometrové trasy. „Jsou tak krásná zobrazení tras, jízdenky z vlaku, razítka,“ říká současný předseda klubu Rostislav Jež.

Memoriálu Oktaviána Strádala se účastní dobrých šestnáct Strádalů

Humpolečtí turisté každý rok na zasloužilého člena vzpomínají Memoriálem Oktaviána Strádala za opečeným špekáčkem. Po letech našel slavný pochod svůj start a cíl zase na hradě Orlík, který kdysi Klubu českých turistů patřil. Zúčastňuje se samozřejmě i Miluše Strádalová s celou rodinou. „Jde nás hodně, vždycky takových šestnáct,“ říká.

Dvaaosmdesátiletý Josef Jelínek ujde ročně sedm set padesát kilometrů

Oldřich Kocian by měl určitě ze svých následovníků radost. Jeho oblíbenou třináctikilometrovou trasu Humpolec – Lipnice nad Sázavou si třeba dvaaosmdesátiletý Josef jelínek vyšlápne tak čtyřikrát do roka. V poslední době už se prý po třech operacích musí šetřit. Přesto ročně nachodí sedm set padesát kilometrů.

Spustit audio