Odsunutá rodina si znovu koupila ve vsi dům

Značku Friedenau už dnes v Mírovce nenajdeme, v rámci velkého počešťování byla vesnička u Havlíčkova Brodu přejmenována. Lidé německého původu museli narukovat do sběrného tábora v blízkém Bartošově, odkud se někteří dostali k velkostatkářům na práci. Takový osud potkal i babičku, matku a tetu Stanislava Hausvatera. Psal se rok 1945.

„Objevil se tam velkostatkář z České Bělé a vzal si je k sobě. V roce 1954 se jim podařilo vrátit se zpět do Mírovky, koupili si tady chalupu, ale ne tu svou, na tu jen koukali,“ říká pan Stanislav, který ale nikdy od své matky a babičky neslyšel, že jim bylo ukřivděno.

„Vůbec o historii našeho rodu se doma nikdy nemluvilo, všechno jsem se musel docela složitě dozvídat. Pamatuji jako kluk, že babička poslouchala v rádiu rakouskou mši a také občas mezi sebou mluvili německy, to mi ale jako klukovi nedocvaklo,“ dodává.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.