Od raketoplánu k NASA, od NASA k dalším sondám a už to jelo, říká publicista Dušan Majer

2. březen 2016

Přímý přenos přistání posádky, která se po roce stráveném na vesmírné stanici ISS, vrací na Zemi, je podle Dušana Majera docela nuda. „Tam je záběr na řídící středisko v Moskvě, takže spousta lidí u počítačů, velká obrazovka, ale nejsou tam žádné záběry na přistávací loď. Ty záběry, které potom vidíme na internetu, ty jsou z kamer, které dělají záznam, ale živě to moc atraktivní není,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni mladý jihlavský publicista.

Dušan Majer je šéfredaktorem internetového portálu, který se věnuje vesmírným tématům. V roce 2008, co by náctiletý si začal psát blog. „Tam bylo všechno, o hokejových, fotbalových klubech, byla tam muzika. No, byl jsem tehdy teenager. Když jsem byl starší, maturoval jsem, začal jsem psát okénko, kterému jsem říkal Postřehy. O aktuálním dění z domova ze světa, a jednou startoval raketoplán. O ISS jsem věděl, dokonce jsem lepil model ISS z ABC, napsal jsem o tom a od té doby v tom lítám,“ vzpomíná Dušan Majer.

Když se zaregistrovali první dva diskutující, skákal jsem metr dvacet vysoko

„Od raketoplánu k NASA, od NASA k dalším sondám a už to jelo a už se to větvilo do všech možných stran. To bylo v roce 2008, a v roce 2009 jsem natočil první video Vesmírné výzvy, o dva měsíce později jsem založil diskuzní fórum na internetu, kde se mohli lidé scházet a diskutovat o aktuálním dění v kosmonautice. První dva se zaregistrovali dva týdny po založení. Skákal jsem metr dvacet. Super, mám dva diskutující,“ vzpomíná Dušan Majer a dodává, že dnes má tohle fórum 750 přispěvatelů a 60 tisíc článků.

Díky jeho Vesmírným výzvám si ho všimli také na webu Stream.cz. „Šéfeditora zaujalo, co dělám a kontaktoval mě. Že by to chtěli jako pořad, a že by to chtěli každý týden. Souhlasil jsem, pro mě to byla obrovská šance dostat informace mezi mnohem větší počet lidí. Ty díly se nasazují na seznam. To mi pomáhá plnit můj hlavní cíl šířit informace mezi lidi,“ vypráví Dušan Majer o týdeníku Dobývání vesmíru. Za tenhle pořad získává pravidelně ceny od Akademie věd České republiky za popularizaci vědy a od jeho začátku si ho pustilo bezmála 30 miliónů lidí.

Co nevím, nepovím

Zdrojem pro jeho články jsou zahraniční specializované portály. „Některé májí i placené přístupy pro V.I.P uživatele, ale tam já nechodím. Záměrně, protože tam mohou být zajímavější informace, které se nesmí dál šířit. A mně by to pak nedalo neříct to našim čtenářům. Když bych potom psal článek, vzpomněl bych si, že jsem to někde četl, ale už bych nevěděl kde, a mohl bych porušit pravidla. Proto tam nechodím. Co nevím, nepovím,“ směje se Dušan Majer.

Pokud chce kdokoli sledovat start rakety, může. „Mimochodem, loni na podzim jsme začali dělat česky komentované přenosy startu raket. Musím se připravit, statistiky, jak je raketa velká, jaké spaluje palivo, jaké tam jsou motory, případně o družici, která se vynáší, o vědecké sondě, jejích úkolech, rozměry. Aby bylo co říkat,“ popisuje způsob práce šéfredaktor serveru kosmonautix.cz Dušan Majer.

Mám rád instantní startovní okna, máte jistotu, že se letí

Komentované přenosy začínají čtvrt hodiny před startem, končí asi čtyřicet minut po startu, záleží, na jakou oběžnou dráhu se letí. Horší prý je, když dojde k odkladu startu. „Odklady jsou v kosmonautice časté. Já mám rád instantní startovní okna, musí se odstartovat okamžitě, i kdyby byl odklad třeba o vteřinu, tak se musí odložit o 24 hodin. Ovšem některé starty mají startovní okno i 97 minut, odloží se o dvacet minut, tam se s tím startem může hýbat a to je potom takový přenos opravdu náročný,“ vypráví Dušan Majer.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio