Od narození výjimečného umělce Jana Floriana uplynulo 100 let. Dílo připomíná výstava v Telči

9. červen 2021

Malíř, sochař a restaurátor Jan Florian ze Staré Říše se narodil před sto lety, v roce 1921. Od dětství kreslil a ilustroval knížky.

Ilustracím a kresbám se podle jeho nejmladší dcery Karly nedalo vyhnout. „Tatínek se narodil jako desáté dítě do početné rodiny vydavatele Josefa Floriana, takže byl neustále obklopen umělci, literáty, básníky. Jak nasával tu uměleckou atmosféru, byla to pro něho jediná možná cesta, jít tou uměleckou dráhou. Dědoušek všechny děti zapojoval do chodu vydavatelství, měly možnost se nějak výtvarně podílet na tiscích, které v Dobrém díle vznikaly.“

Církevní památky a tabla

Knihy si Jan Florian nejen uměl ilustrovat, ale i vyvázat. Dočasné přerušení umělecké dráhy způsobila válka, kdy byl Jan Florian nasazen k zemědělským pracím v Praze. Po válce pro něj bylo stěžejní setkání se švagrem Ottou Stritzkem, se kterým projeli celou Moravu, restaurovali kostely a památky.

„Spolupracoval s ním osm let, byla to pro něj ohromná řemeslná průprava,“ vypráví Karla Nixová. V polovině 50. let se pustil do samostatné práce, většinou na dalších církevních restaurátorských pracích. O těch si však nevedl záznamy, aby nebyly zneužitelné komunistickou mocí, a tak musela jeho dcera pátrat po farách i pamětnících, aby mohla seznam postupně doplňovat.

Výstava k výročí narození Jana Floriana, Telč

Výjimečná je sbírka originálních maturitních tabel ve formě dřevěných reliéfů, kterou Josef Florian vyráběl pro střední zemědělskou školu v Telči. „Nejstarší tablo je z roku 1962. Žáci se na to tablo složili, dodali fotografie, on vymyslel motiv, a celkem je jich 27,“ říká malířka a fotografka. 

Mnoho obrazů

Výběr z jeho rozsáhlého díla připravili potomci Jana Floriana pro městskou Galerii Hasičský dům v Telči. Na stěnách tam visí především rodinné obrazy, které byste jinde vidět nemohli, třeba portréty Janovy manželky Karly i jejich dětí.

Nechybí ani portrét Karla VI. Schwarzenberga, otce dnešního politika Karla Schwarzenberga. Jan Florian ho namaloval teprve v sedmnácti letech podle fotografie, kterou mu sám Karel VI. při jedné z mnoha návštěv ve Staré Říši podepsanou věnoval. „A když potom v roce 1988 přijel z exilu Karel Schwarzenberg jako předseda organizace, která dohlížela na dodržování lidských práv, přijel do zapadlé vísky na Vysočině ke Florianům, a hned v předsíni zůstal stát jako opařený, protože by ho ani ve snu nenapadlo, že uvidí portrét svého otce,“ směje se paní Karla.

Na výstavě ke stému výročí narození Jana Floriana se podíleli všichni sourozenci, nápad se zrodil v hlavách Magdaleny a Václava, obrazy, soupis restaurovaných památek i retrospektivní video připravila Karla. Výstava bude v galerii Hasičský dům v Telči přístupná do 20. června. Pokud přijdete 17. června, tak uslyšíte na dernisáži zpívat Báru Štěpánovou s Mírou Barabášem.

Spustit audio

Související