Obcí Sklené prošel slavný poutník. Díky němu vyrostl mohutný kaštan

17. květen 2016

Ve Skleném na Žďársku žije jen něco málo přes sto obyvatel a ti, kteří chtějí, aby to nebyla obec ospalá, kde se nic neděje, založili Sousedský spolek. Jeho členové usoudili, že krásný zdravý kaštan zdobící prostranství vedle Obecního úřadu by mohl uspět v anketě Strom roku 2016.

K přihlášce vyrobili vlastní limitovanou edici čokoládových kaštanů a přiložili i historku o tom, kde se jírovec ve Skleném vlastně vzal.

„Jak se tak po sousedsku ve spolku scházíme, povídali jsme si o minulosti, o tom, co se tady traduje, a přišli jsme na to, že víme, jak kaštan vyrostl,“ vypráví prezidentka spolku Zuzana Kolářová. Její syn Václav, tiskový mluvčí, pokračuje se všemi detaily: „Z určitých nepsaných zdrojů jsme se dozvěděli, že přes naši vesnici cestoval do Jihlavy Jára Cimrman na návštěvu svého otce. Jak tak procházel vesnicí, tak aby si ověřil správný směr, ptal se místních na cestu.“

Sklenské kaštany, Sklené

Kaštan v kapse zahřívá ruce

Slavný vynálezce a všeuměl měl na své cestě v kapse kaštan. Proč? To místní také velmi dobře vědí: „Tady má kaštan v kapse každý. Když je vám zima, stačí vsunout ruku do kapsy a kaštan mačkat. Tím se přenáší energie, ruka se prokrvuje a zahřívá a přesně tak to bylo i s Járou Cimrmanem,“ usmívá se Zuzana Kolářová. Vašek pak dodává: „Cimrman měl rýmu, sáhl do kapsy pro kapesník, a když ho vytahoval, kaštan mu vypadl do hlubokého sněhu.“

Sousedský spolek, Sklené

Co bylo dál, je naprosto jasné. Na jaře plod vzklíčil a během sto padesáti let z něj vyrostl krásný zdravý velikán. Jírovci ve Skleném se vyhnula i klíněnka jírovcová, která jednu dobu sužovala většinu kaštanů v České republice. Možná je to tím, že strom nestál volně u cesty, ale na pozemku statku ukrytý za stavením i tím, že se listí vždy na podzim shrabuje a pálí.

Jírovec konečně vyniká, už ho neukrývá zeď

Když se dům, který ho léta ukrýval, zboural, strom vynikl, a tehdy si ho také všimli členové spolku. Přihlásili ho do ankety a odborná porota Nadace Partnerství jej vybrala z téměř šedesáti stromů do finálové dvanáctky. Pokud uspěje, použije Sousedský spolek případnou výhru na to, aby se stromu dostalo odborného ošetření a vydržel ve Skleném co nejdéle.

Hlasování začíná v polovině června na stránkách stromroku.cz kde bude mít sklenský kaštan vlastní stránku.

autor: dak
Spustit audio