O Velikonocích si psi z útulku rádi vyrazí na procházku. Zavřeno určitě nebude

Český rozhlas Vysočina pomáhá psům v útulcích v našem kraji najít nové pány. V třebíčském zařízení na Hrotovické ulici teď žije deset psů. Od konce ledna je s nimi i fenka Bona. Energie má v sobě za dva.

„Bona je asi rok a půl stará. Dovezla ji paní, která ji našla v obci Letovice u Boskovic,“ říká ošetřovatelka Olga Spáčilová. Do Třebíče Bonu nálezkyně dovezla proto, že v místě už byl útulek zavřený, a sama pocházela z Třebíčska. Neměla to srdce nechat ji na místě. „Pohybovala se po silnici v pozdních večerních hodinách,“ dodává ošetřovatelka. Fena byla ve výborném zdravotním stavu, ale bez obojku nebo jiných identifikačních prvků. Pracovníci třebíčského útulku ihned kontaktovali úřad i městskou policii v Letovicích, nikdo se ale dodnes k Boně nepřihlásil. Své jméno samozřejmě dostala v Třebíči.

Bona potřebuje pohyb. Líbilo by se jí na zahradě

Na první pohled se Bona chová jako štěně. Je velmi živá. „Jakmile někdo přijde, okamžitě si ho orazítkuje, budete od vrchu až dolů od bláta,“ směje se Olga Spáčilová. Usuzuje, že by Bona mohla být kříženec bígla a vlčáka. Vzhledem k jejímu temperamentu by bylo vhodné Bonu umístit k aktivním lidem, kteří mají zahradu a možnost chodit na procházky. „Ona ten pohyb potřebuje,“ potvrzuje ošetřovatelka. Fena také potřebuje výcvik, který ji zklidní a naučí povelům.

Fenka Bona, Třebíč
Fenka Bona, Třebíč

O svátcích chodí lidé do útulku na venčení psů. Nosí i mlsky

Třebíčský útulek poskytuje službu půjčování psů na procházky. Olga Spáčilová doufá, že když budou mít lidé o Velikonocích víc volna, že přijdou, psy na procházku vezmou, a třeba jim i nějakou tou mlskou přilepší. O svátcích je v útulku otevřeno stejně jako ve všední den. „Člověk si pejska vybere, my určíme, jestli je vhodný podle typu postavy,“ říká Olga Spáčilová s tím, že může být nebezpečné, kdyby si malý drobný člověk vzal velkého psa. Psi se půjčují na hodinu až hodinu a půl, a jen když neprší.

Spustit audio