O tom to je, aby si zahrály vesnice mezi sebou

Devatenáct vesnic a městeček ze Žďárska hraje Vesnickou hokejovou ligu. Začalo to v roce 2000. Šest vesnických mužstev tehdy hrálo mezi sebou jen tak pro radost a Karel Daniel z Ostrova nad Oslavou si řekl, že by bylo dobré dát výsledky do tabulky. Tak začala Vesnická liga.

Vesnická liga dělá čest svému jménu. "Pravidla Vesnické ligy zakazují hrát aktivním hráčům, kteří nepocházejí z dědiny, což je velice důležité pro naši ligu. A o tom to je. Abychom si zahráli mezi sebou, vesnice," vysvětluje zakladatel a zároveň trenér družstva z Ostrova nad Oslavou Karel Daniel.

Bohdalec, Bukov, Lísek, Jámy, Nová Ves, Olešná, Ostrov nad Oslavou, Pavlov, Písečné, Přibyslav … To je jen začátek seznamu devatenácti obcí a městeček, které Vesnickou ligu hrají. Trénují i hrají na zimním stadionu ve Žďáře nad Sázavou. Nejde o žádné profesionály, jsou to chlapi, kteří chodí normálně do práce, a hokej je jen jejich koníčkem.

"Já ty hráče obdivuji. My jsme měli ledy třeba i ve čtvrt na dvanáct v noci v pátek, takže jsme končili ve tři čtvrtě na jednu a měli jsme časy i v šest hodin ráno v sobotu. Vstáváte o půl pátý a to po celotýdenní práci," přibližuje život vesnických hokejistů Karel Daniel. "Hrajeme to pro radost z tý hry, abychom něco dělali," připojuje se hráč Ostrova nad Oslavou Martin Dostál.

Nadšení Vesnickou ligou je znát i v hledišti žďárského stadionu. "Su z Bohdalca, už jsme čtyřikrát vyhráli, tak to musíme zase letos vyhrát, protože to už bez toho nejde," říká jeden z natěšených fanoušků. "Je to bezvadný, chodí na to lidí," přidává se další.

Vesnická liga má dokonce své internetové stránky www.vesnickaliga.cz, na kterých můžete jednotlivé zápasy sledovat on-line.

Spustit audio