Dobrovolní hasiči z Velké Bíteše zrenovovali dvoukolovou stříkačku z roku 1950. Je z ní výstavní kousek

14. březen 2022

Víte, jak se pozná láska k hasící technice? Je potřeba nadšení, odhodlání, chuť po jistém dobrodružství a hodně času. 

To si tak jeden hasič koupí rezavý šrot, rozebere ho na součástky, hledá v literatuře, na starých fotografiích, ptá se pamětníků, a pak stráví s kamarády dny a noci v dílně. Výsledkem je jako nová funkční závěsná dvoukolová stříkačka z roku 1950. To je ve zkratce příběh bítešských dobrovolných hasičů.

Od soukromého sběratele

„Stříkačku jsme dovezli od soukromého sběratele z Černošic,“ říká dobrovolný hasič z Velké Bíteše Martin Dvořáček. Stříkačka do té doby musela dlouho stát na dešti. Byla značně zkorodovaná, a některé díly zcela chyběly. 

SDH Velká Bíteš, stříkačka DS16

„Motor byl zadřený, byly vymontované svíčky, do hlavy zatékalo,“ popisuje hasič s tím, že inzerát našli na internetových stránkách pro hasiče. Práce na renovaci byla velmi náročná už jen proto, že do ní zasáhla i koronavirová epidemie. Bylo tak složité shánět díly i obyčejné šrouby. 

Unikát

„Stříkačka je unikátní v tom, že se dovezla k vodě, a od té vody byl ten požární útok,“ říká Martin Dvořáček a ukazuje na další zajímavost stříkačky. „Na čerpadle máme trojzubec, z boku nápis Sigma. Tvarově je stříkačka, co vyráběl pan Smejkal. Je to ze dvou firem,“ říká s tím, že v 50. letech se firmy sjednocovaly pod továrnu hasicích zařízení. 

Oříškem bylo i zjistit, jakou barvu stříkačka původně měla. Koroze totiž lak zcela zničila. Logicky by se nabízela barva červená. V 50. letech měla ale na nějaký čas hasičská technika barvu zelenou. „Připravovalo se na třetí světovou válku, a stříkačky byly přelakovány, aby nebyly vidět z letadel,“ vysvětluje hasič s tím, že z žádných pramenů nezjistil, jak dlouho toto opatření platilo. Nakonec zvolili barvu červenou. 

Renovace začala doslova rozebráním do posledního šroubku. Některé díly bylo nutné znovu vyrobit. Stále ale hasičům šlo o to, aby nezakrývali historii. Naopak, chtějí ji dalším generacím připomínat. I proto práce na stříkačce DS16 soutěží v krajské anketě Zlatá jeřabina 2021.

Spustit audio