Šestnáctiletý dělostřelec vyrobil model děla z bronzu. Vydrželo i výstřel

28. červen 2022

Teprve šestnáctiletý Matyáš Dařbujan z Třebíčska si řekl, že namíchá bronzovou slitinu, ze které naši předkové odlévali děla.

Zkoušel, zkoušel, až se mu to podařilo. Jeho přátelé z jihlavského Spolku přátel dělostřelby se už těší na větší ráži.

Kování a práce s dřevem

Matyáš Dařbujan má ke kovu blízko. Jeho otec má dílnu na Moravskobudějovicku. Syn se sice úplně nepotatil, řemesla se ale nebojí. „Spíš jsem zkoušel kovat nebo práci se dřevem,“ říká Matyáš, který v současné době studuje gymnázium. 

Matyáš Dařbujan a David Kočka

Jeho zájmy každopádně směroval rodinný přítel David Kočka, který mu představil činnost a členy Spolku přátel dělostřelby v Jihlavě. „Stačilo pár výstřelů z originálních hmoždířů,“ směje se David Kočka. Matyáš se stal členem spolku a rozhodl se, že se pokusí vyrobit bronzovou dělovinu, a z ní později funkční dělo.

V elektrické peci

Výroba samozřejmě probíhala v otcově dílně. "Využil jsem elektrickou pec, která je určená ke kalení," říká. Bronz je slitina mědi a cínu. bylo ale třeba určit správný poměr. V literatuře Matyáš našel pouze informaci o tom, že v dělovina by měla obsahovat 8 - 10 procent cínu. Sám začal s větším množstvím cínu. "Bylo to příliš křehké, takže jem musel přidávat měď, abych se dostal na těch deset procent," popisuje. Výsledný prototyp má ráži 9,5 milimetru. 

Bronzový odlitek (v popředí) Matyáše Dařbujana

Bronzovou hlaveň bylo samozřejmě nutné otestovat. „Vzal jsem kus špalíku, který sloužil jako lafeta. Připevnil jsem to pomocí dvou železných pásků,“ popisuje proces, který se odehrával doma na dvorku. „Použil jsem 2,5 až 3 gramy střelného prachu. Místo ucpávky jsem použil kus papíru,“ pokračuje. 

Pokus se podařil a Matyáš Dařbujan už teď pomýšlí na větší ráži. Z toho mají samozřejmě radost i jihlavští historičtí dělostřelci. Ti totiž svá děla, hmoždíře, pušky a píšťaly zatím vyráběli z oceli. „Ta bronzová dělovina má opodstatnění v průběhu staletí, ale myslím si, že ocel je ocel. Je to daleko bezpečnější,“ vysvětluje David Kočka.

Spustit audio

Související