Letní zelenina s bylinkami
Těch pár týdnů v roce, kdy je velké horko, obvykle na žádné velké vaření není chuť, nálada ani energie.
Hlad, alespoň u nás, bohužel ani s horkem nezmizí, a tak došlo na letní recept – posbírat veškerou zeleninu, i nevyužité kousky, které se nacházejí v ledničce ve spodním šuplíku natrhat na záhonku čerstvé bylinky, které jsou v největším rozpuku a přinést si ze spíže olivový olej. Plech vyložit pečicím papírem a pustit se do krájení.
- 8 větších brambor
- 4 rajčata
- 1 cibule
- kousek pórku
- 1 červená paprika
- cuketa
- kedlubna
- olivový olej
- čerstvé bylinky: bazalka, rozmarýn, tymián, oregano...
- sůl, pepř
Student Tadeáš Stránecký si často vaří pro sebe, a maso k tomu většinou nepotřebuje: „Já mám velmi rád pečené brambory. Nakrájím si je na měsíčky, hodím je do mísy, zaliju je olivovým olejem a posypu bylinkami. U nás míváme směs italských bylinek, ale když nejsou, tak tam může být rozmarýn, tymián, bazalka, oregano, co člověk najde na zahrádce. Dávám tam pepř a sůl a pak to ještě pokapu trochou citrónu, který tomu dodává takovou příjemnou chuť. V té míse to potom rukama promnu, aby se ty bylinky a všechno ostatní dostaly na každou bramboru. Pak už to jde rovnou na plech, kam ještě přidám trochu čerstvých bylinek. Na druhý plech rovnou hodím různou zeleninu – rajčátka, cuketa, cibule, paprika, pórek, kedlubny, co člověk doma najde, tam to takhle může spotřebovat. Trochu se to poleje olivovým olejem, bylinky, sůl.“
Máme tedy dva plechy s různými ingrediencemi a jdeme k troubě. Jak dostaneme ve stejnou dobu na talíř všechno společně? „Ty brambory jsem tam dával tak o patnáct minut dříve, protože trvají déle. Dohromady – brambory asi 45 minut a ta zelenina 25 minut na 180 stupňů v troubě.“
Takovýto oběd plný chutí vás rozhodně neuspí ani v teplých dnech. Pokud si ho budete chtít ještě vylepšit, posypejte jej strouhaným parmazánem nebo jiným sýrem a na talíř přidejte nějaký chutný dip.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.