Velikonoční mazanec pro všechny generace
Mazanec na Velikonoce musí být na stole, svátky jara si bez něj velká většina z nás nedovede představit.
Recepty na něj jsou si všechny podobné, ale z každého se dá vzít nějaká drobná úprava, rada, fígl, který ten váš ještě vylepší.
Ten následující jsem dostala od paní Blaženy Čeplové z Macourova, která nedávno oslavila stovku. Celý život byla skvělá kuchařka a pekařka a její vánočka i mazanec jsou úžasné. Podle jejího receptu peče celá rodina, už několik generací a podělila se o něj se mnou snacha Dana Čeplová.
1 kg mouky: 1/2 kg hladké a 1/2 kg polohrubé
300 g másla
200 g cukru
100 g rozinek
100 g mandlí
6-8 žloutků
sůl
citronová kůra
muškátový oříšek nebo vanilka
1 vejce na potření
mléko dle potřeby
1 kostka droždí
„Žloutky se utřou s cukrem a pak se tam přidá máslo, a pak se dává mouka a ostatní přísady,“ říká Dana Čeplová.
Předem si samozřejmě rozděláme a necháme vzejít kvásek, který vmícháme do důlku v mouce. Teprve pak začneme zpracovávat těsto, a jak víme, je potřeba si s ním pořádně pohrát, prohníst je a nechat důkladně vykynout.
„Těsto má být řidší, hladké, vypracované. Hotové je, když už to utíká z mísy,“ směje se.
„Dá se to na plech a nechá se to asi deset minut, aby to ještě kynulo na tom plechu. Nakonec se má potřít vajíčkem a posypat mandlemi. Troubu jsem nechávala na dvě stě dvacet stupňů, ze začátku na deset minut, a pak na sto osmdesát a zhruba tři čtvrtě hodiny,“ končí šikovná pekařka.
Do hodně rozpálené trouby vložíme mazanec a necháme na vysokou teplotu zatáhnout, pak snížíme na sto osmdesát a dopečeme.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.