Cibulový koláč
Ke každodennímu vaření, smažení a pečení se hodí každý tip, aby člověk mohl střídat dobroty a měnit jídelníček.
Dnes sáhneme po většině zásob, které míváme doma, a pustíme se do francouzského slaného koláče s hlavní náplní z cibule.
400 g listového těsta
1 kg cibule
2 lžíce sušeného tymiánu
3 vejce
300 ml mléka
100 g ementálu (jiného tvrdého sýru)
sůl a pepř
Korpus můžeme vyrobit z křehkého máslového těsta nebo využít hotového listového – to je rychlejší. Stačí těsto rozválet do kruhového tvaru a vyložit jím koláčovou formu. Těsto by mělo po stranách o trochu přesahovat, a dáme je na chvíli do ledničky, aby vychladlo.
Těsto pak upečeme posypané fazolemi, aby se na něm neudělaly bubliny, určitě ten postup znáte – na 190 stupňů asi deset minut, aby pěkně zezlátlo.
Když máme volné ruce, pustíme se do cibule. Pokud jste taky vyhráli pytel cibule na plese v tombole jako já, tak jste asi taky řádně zásobeni. Půl kila jemně nakrájené cibule smažíme na oleji, aby změkla a zesklovatěla, ale nespálila se! K cibuli přidáme sušený tymián, sůl a pepř a necháme orestovat do zlatova.
Teď zbytek náplně – tři vajíčka, tři deci mléka a deset deka nastrouhaného sýra vyšleháme, trochu osolíme a opepříme a vlijeme na těsto. Nahoru dáme cibuli, která na povrchu koláče v troubě krásně zkaramelizuje. Vrátíme do trouby a pečeme další půl až tři čtvrtě hodinu.
Koláč můžeme podávat teplý, ale chutná i po vystydnutí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.