Arašídy v karamelu
Dnešní dobrota bude především pro všechny, kdo mají zdravé zuby a nemusí si dělat starosti s cukrem.
Potřebujeme jen dvě základní ingredience a zdroj tepla, čili prostě obyčejný kuchyňský sporák.
100 g nesolených arašídů
100 g cukru krupice
100 ml vody
Arašídy v karamelu znáte asi z každé pouti nebo trhu, ale mnohem běžnější jsou v Africe – přesněji v Kongu, jak se přiznal autor této dobroty Afričan Sony: „Jí se to všude, ale nejvíc asi u nás doma, to v Demokratické republice Kongo,“ směje se. „Jsou to arašídy v karamelu. Někdo taky přidává citrón, ale tyhle jsou bez citrónu.“
Dáme si základ bez citrónu, pokračuje Sony. „Potřebujeme deset deka arašídů, hlavně ne solených. Dále deset deka cukru a deci vody. Nejdříve rozpustíme cukr ve vodě v pánvi, která nepřipaluje a přihodíme arašídy. Stále mícháme a počkáme, až cukr zkaramelizuje a voda se odpaří. Když cukr obalí arašídy, sundáme z ohně a když trochu vychladnou, slepíme je k sobě do takové šišky.“
Až úplně zchladne, dáme se do kousání. Právě tady potřebujeme ty zmiňované zdravé zuby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.