Lívance s karamelem
Některé celosvětové svátky jsou prostě báječné – například dnes je ve světovém kalendáři Pancake day – tedy den lívanců a palačinek.
Je úplně jasné, že u nás doma jej slavit budeme ve velkém. Máme své vyzkoušené recepty na klasické tenké palačinky a v oblibě máme i malé lívanečky s jablky a šlehačkou, ale tentokrát se chystám na novinku, na lívance s ořechy a slaným karamelem.
400g hladké mouky
1 balíček kypřicího prášku
2 lžíce krupicového cukru
1 lžička soli
4 vejce
500ml polotučného mléka
5 lžic másla, rozpuštěného
Nejprve si nachystám těsto čtyřicet deka hladké mouky, prášek do pečiva a půl lžičky soli, 2 lžíce cukru, 4 vajíčka a půl litru mléka. Rozpustíme deset lžic másla a v míse smícháme s mlékem a vajíčky. Mouku se suchými ingrediencemi v druhé míse a pak spojíme mícháním v hladké těsto.
Mezitím se pustíme do karamelu.
150 g másla
100 g třtinového cukru
100 ml sladkého sirupu
cukr moučka dle potřeby
200 ml šlehačky co nejtučnější
hrst vlašských nebo pekanových ořechů opražených nasucho
Patnáct deka másla rozehřejeme v hrnci, přidáme 10 deka třtinového cukru, deci sirupu, třeba datlového a cukr moučku podle potřeby. Na mírném ohni necháme rozpustit, dokud směs nezhoustne. Pak přidáme krabičku smetany ke šlehání a 2 lžičky soli, nejlépe mořské.
Minutku povaříme a odstavíme. Lívance smažíme na oleji dozlatova, přelijeme karamelem a ozdobíme opraženými vlašskými nebo pekanovými ořechy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.