Placky z brambor a zelí
Kysané zelí je to nejlepší, co si můžeme v zimě dát – tolik vitamínů snad jinde nenajdeme. Co když vám ale samotné příliš nechutná?
Nevadí, zelí se dá krásně použít do jídla, které se nedá odmítnout, protože je smažené a moc dobré – do bramborových placek.
1/2 kg kysaného zelí
1/2 kg syrových brambor
200 g klobásy
2 celá vejce
hladká mouka dle potřeby
česnek
sůl, pepř
sádlo
Nejprve si kysané zelí necháme okapat od nálevu. Aby se nám s ním dobře pracovalo, překrájíme je na kratší a menší kousky. Budeme potřebovat asi půl kila a stejné množství brambor. Ty oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Potom v míse smícháme se zelím a přidáme dvě vajíčka.
Nejste-li vegetariáni, jsou placku skvělé s klobáskou, kterou také pokrájíme na menší kousky. Do placek patří také česnek, mně bohatě stačí jeden stroužek, ale může jich být i víc! Těsto dochutíme solí a pepřem, a pokud je příliš řídké, zahustíme lžící nebo dvěma hladké mouky.
Dobře promícháme a na pánvi si rozpálíme sádlo. V něm smažíme placičky, které po vyndání osušíme papírovým ubrouskem, aby nebyly příliš mastné. Placky jsou samostatné jídlo, které ale můžeme doplnit zeleninovým salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.