Grenadýr marš

O jídle, na které jsem narazila o víkendu poprvé v životě, jste už určitě slyšeli. Zato já jsem nevěřícně vykulila oči – cože?

Brambory s těstovinami? To není možné. A přece, paní Jitka Benešová, která mi tento recept předala, tvrdila, že nejsem zdaleka jediná, kdo se této kombinaci diví, a po ochutnání této dobroty se diví ještě víc tomu, jak je lahodná.

1 balíčku jakýchkoli těstovin

5 – 6 brambor

1 velká cibule

2 lžíce sádla

(může být i pár plátků slaniny nebo vejce na tvrdo)

Navíc je to velmi jednoduché – uvaříme několik brambor ve slupce a vedle v hrnci půl balíčku těstovin. Poměr čeho bude víc, naprosto záleží jen na vás, zkuste obě kombinace a uvidíte.

Na pánvičce osmažíme na sádle drobně nakrájenou cibuli úplně dohněda – je lepší na mírném ohni a pomalu, aby nezůstala ani moc světlá, ani aby se nespálila. A potom už se to jen všechno smíchá a dobře osolí.

Nevěřila jsem tomu, ale je to neuvěřitelně dobré – k obědu jsem snědla dvě porce, ale to je jen mezi námi. Bramborám s těstovinami, jak jsem se poté dozvěděla na internetu, se říká grenadýr marš a to proto, že šlo o chudé a levné jídlo pro vojáky na cestě do boje, a původem je z balkánského poloostrova. My si jej na rozdíl od vojáků můžeme vylepšit slaninou nebo vajíčky, ale původní recept stojí také za vyzkoušení.

autor: dak