Grenadýr marš
O jídle, na které jsem narazila o víkendu poprvé v životě, jste už určitě slyšeli. Zato já jsem nevěřícně vykulila oči – cože?
Brambory s těstovinami? To není možné. A přece, paní Jitka Benešová, která mi tento recept předala, tvrdila, že nejsem zdaleka jediná, kdo se této kombinaci diví, a po ochutnání této dobroty se diví ještě víc tomu, jak je lahodná.
1 balíčku jakýchkoli těstovin
5 – 6 brambor
1 velká cibule
2 lžíce sádla
(může být i pár plátků slaniny nebo vejce na tvrdo)
Navíc je to velmi jednoduché – uvaříme několik brambor ve slupce a vedle v hrnci půl balíčku těstovin. Poměr čeho bude víc, naprosto záleží jen na vás, zkuste obě kombinace a uvidíte.
Na pánvičce osmažíme na sádle drobně nakrájenou cibuli úplně dohněda – je lepší na mírném ohni a pomalu, aby nezůstala ani moc světlá, ani aby se nespálila. A potom už se to jen všechno smíchá a dobře osolí.
Nevěřila jsem tomu, ale je to neuvěřitelně dobré – k obědu jsem snědla dvě porce, ale to je jen mezi námi. Bramborám s těstovinami, jak jsem se poté dozvěděla na internetu, se říká grenadýr marš a to proto, že šlo o chudé a levné jídlo pro vojáky na cestě do boje, a původem je z balkánského poloostrova. My si jej na rozdíl od vojáků můžeme vylepšit slaninou nebo vajíčky, ale původní recept stojí také za vyzkoušení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka