Balzamikový krém
Máme doma dvě malé lahvičky tmavého obsahu, kterými dochucujeme saláty. Balzamikový ocet má přesně tu správnou kyselost a výraznou chuť, která se k salátům hodí.
Když jsem se však setkala s podobným názvem, ale jinou chutí mnohem hustšího balzamikového krému, pátrala jsem po tom, jak se vyrábí.
Sice jednoduše, i když poněkud zdlouhavě, prozradila mi Aneta Hlávková z Jihlavy: „Vlijete si balsamikový ocet do hrnce a odpařujete na mírném plameni tak dlouho, dokud nevznikne tady ten krém. Vlastně se odpaří veškerá voda z toho octa a výsledkem je hustý krém. Dělají se taky s příchutěmi, já mám třeba nejradši s fíkem, protože vám salát trochu i osladí, ale dělají třeba i s lesním ovocem a další příchutě, které se dají dát i na dezerty.“
Ano, lehce nasládlý balsamikový krém s nějakou příchutí je vhodný nejen na saláty, do středomořské kuchyně, ale skvěle se hodí i jako součást marinád na bůček či grilované maso nebo dokonce do moučníku!
Dá se přidat do těsta na dorty, ale můžete s nimi i marinovat bůček, stačí si vybrat vhodnou příchuť balzamikového krému. Jsou k mání i hotové v obchodě, ale domácí příprava má několik výhod: „Když si to uděláte doma, tak víte, kolik toho spotřebujete a taky víte, že v tom nemáte žádné konzervanty,“ říká dále Aneta.
1 kg kuřecích křídel
6 lžic balzamikového krému
3 lžičky kečupu
2 lžíce dijonské hořčice
5 lžic olivového oleje
2 lžíce nasekaných bylinek
3 stroužky česneku
Fajnšmekři, tedy milovníci dobrého jídla už mohou pomalu žhavit sporáky na odpaření octa, a já vám mezitím přidám jeden tip – balsamikový krém smícháme s olivovým olejem, dijonskou hořčicí, kapkou kečupu, bylinkami a prolisovaným česnekem a máme marinádu na kuřecí křídla na grilu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.