Slaný karamel

To je ta s tím slaným karamelem, říkají prý návštěvníci předchozích ročníků Restaurant Day v Jihlavě, když vidí Veroniku Doškovou.

Slaný karamel je dobrota, která se dá zkombinovat s různými druhy dezertů a v poslední době je hodně populární. „Slaný karamel používám na muffiny, třeba na dýňové muffiny, mám recept, kdy ho dávám na tartaletky a přidám do toho oříšky, madle nebo kousky čokolády. Dá se obecně použít na spoustu dezertů, jen je to věc, kterou si člověk buď zamiluje, nebo si řekne fuj,“ směje se Veronika.

Než se unáhlíme a odsoudíme kombinaci sladké a slané chuti, zkusme ji otestovat.​

250 g másla

1 plechovka zkaramelizovaného kondenzovaného mléka

1 lžička soli

Výroba slaného karamelu je vlastně docela snadná: „Potřebujeme celou kostku másla, kondenzované už zkaramelizované mléko nám ušetří to dlouhé tříhodinové vaření, které musíme provádět, když koupíme obyčejné kondenzované mléko. V hrnci na plotně si rozpustíme máslo, do toho zamícháme to mléko a mícháme a nebojíme se, ono to ze začátku bude vypadat, jako že se to nějak srazilo. Pak už jenom na mírném plamenu mícháme, dokud se máslo s mlékem nespojí v hladkou konzistenci. Přidáme do toho sůl a máme hotovo.“

Krém hladké konzistence můžeme přidat třeba na klasické čokoládové řezy.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.